Австрийското правителство налага мерки за защита на южната си граница

След пробива в преговорите между двете „сестрински“ партии от управляващия в Берлин Съюз (ХДС/ХСС) за промяна в бежанската политика правителството във Виена взе решение за налагане на допълнителни мерки за охрана на южната граница на страната. Това бе обявено в съвместно изявление от канцлера Себастиан Курц, вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе и министъра на вътрешните работи Херберт Кикл, съобщава австрийският национален ежедневник Die Presse.

Виена очаква бързо разясняване на позицията на германското правителство, става ясно от разпространеното изявление, в което се допълва още, че Австрия е подготвена за всички възможни сценарии на развитие на ситуацията. „Договорът на ХДС и ХСС предполага, че Германия иска да въведе национални мерки за борба с миграционните потоци. Ако това споразумение отразява позицията на германското правителство, то то ще доведе до действия за предотвратяване на неблагоприятните последици от бежанския поток за Австрия и гражданите й. Ето защо федералното правителство (във Виена) е готово да предприеме мерки за защита по-специално на нашите южни граници", се казва в изявлението на австрийското правителство.

„Очакваме бързо изясняване на германската позиция. Нейните съображения за пореден път доказват важността на опазването на общата европейска външна граница и австрийската позиция, че Европа без вътрешни граници може да има само с функциониращи външни граници", се казва още в документа на Виена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа