Австрия е „за“ България в Шенген

Няма държава в ЕС, която е инвестирала толкова усилия в опазване на границите, каза Себастиан Курц

Демонстрирана подкрепа за членство на България в Шенген изказа вчера в резиденция „Бояна” австрийският канцлер Себастиан Курц след среща с премиера Бойко Борисов.

„Отдавна работим много добре с господин Борисов и се радвам, че през последните години имахме възможност да постигнем добри резултати”, подчерта Курц. И допълни:”Благодаря на България за усилията през последните години, особено на теб, приятелю, затова че с такава настойчивост се наложи да се спре мигрантската вълна до голяма степен”. А българският премиер заяви: „Темата "Шенген" е ясна – всички виждат какво сме направили, вярвам, че ще има решение". Припомняме, че по време на посещението си в България през януари, канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви в отговор на „Труд”, че страната ни ще влезе в Шенген „в най-скоро време”.

На въпрос на австрийски репортер за отношенията на ЕС с Турция премиерът Бойко Борисов бе категоричен, че целта му със срещата във Варна на 26 март между президента на Турция Реджеп Ердоган и лидерите на ЕС, е да продължи да работи споразумението за мигрантите с южната ни съседка. „Светът върви главоломно към конфликт. Вариантите са два – или да се опитаме с дипломация, мир, такт, да се измъкнем от кризата, или да докараме армия от НАТО, която да застане срещу друга НАТО-вска армия”, заключи Борисов.

ЕК подкрепя газов хъб „Балкан“

Значим проект за Югоизточна Европа

Еврокомисар Марош Шефчович подкрепи идеята на премиера Бойко Борисов за газов хъб „Балкан”.

България може да бъде страна, която не само транзитира природен газ, но и да бъде търговец на синьо гориво. Това стана ясно от думите на еврокомисаря по енергийния съюз Марош Шефчович, който разговаря вчера с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет и подкрепи идеята на България за създаване на газов хъб „Балкан”.

От своя страна премиерът подчерта значимостта от проекта, тъй като изграждането на газовия хъб "Балкан" ще е от голямо значение за политиката за интегриране и развитие на свободен и конкурентен газов пазар в Югоизточна Европа. От пресслужбата на Министерски съвет отбелязаха в информация до медиите, че Шефчович и Борисов са изразили общо мнение, че насърчаването на регионалното сътрудничество е важно за установяването на сигурна, добре функционираща и достъпна енергийна система.

По време на разговора Борисов специално отбеляза, че газовият хъб „Балкан” ще гарантира либерализацията на енергийните пазари и ще има достъпна енергия за потребителите. Очаквано, Борисов и Шефчович коментираха и приоритетите на българското европредседателство. Премиерът посочи, че като ротационен председател на Съвета на ЕС България ще продължи действията си за постигане на стабилен Европейския енергиен съюз и положителни резултати по приоритетните теми в областта на енергетиката.

Коментари

Задължително поле