Австрия и Германия се съгласиха да плащат за руския газ в рубли

Австрийският канцлер Карл Нехамер обяви в сряда, че неговото правителство, заедно с австрийската петролна компания OMV, се е съгласило да плаща за вноса на руски газ в рубли.

Изявлението е факт, след като по-рано днес руският енергиен гигант "Газпром" спря доставките на газ за Полша и България заради неизпълнение на нейните изисквания за заплащане на синьото гориво в рубли.

Карл Нехамер също така каза, че и Австрия, и Германия са приели условията на плащанията за руския газ, тъй като е било установено, че подобни разплащания са в съответствие с условията на западните санкции срещу Москва.

По-рано този месец австрийският канцлер заяви, че "не е възможно" Европейският съюз да наложи ембарго на руския газ.

От своя страна министърът на енергетиката на страната Леонор Гевеслер потвърди, че газът е постъпвал и постъпва в Австрия без прекъсване. Тя добави, че без доставки на гориво от Русия тази година ще бъде невъзможно да се запълнят складовете преди зимата, но Виена се стреми да диверсифицира източниците си.

https://www.facebook.com/nehammerkarl/videos/667209381012187

От 1 април Русия започна да приема плащания за газ от неприятелски държави по нов начин, за да се откаже от долара и еврото при тези разплащания. Съгласно президентски указ Газпромбанк трябва да открие специални сметки във валута и рубли. Купувачът превежда по първата сметка необходимата сума във валутата, посочена в договора, банката я продава на Московската борса и кредитира рублите по втората сметка. Тази сметка се използва за плащане на Газпром за доставените суровини.

Според Владимир Путин Москва ще разглежда отказа за плащане в рубли като неизпълнение на договорните задължения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа