Австрия няма да помага по българските граници по правни причини

Австрия няма да изпраща военен персонал на България и Сърбия за охрана на границите им от мигранти. Това заяви австрийският министър на отбраната Ханс Петер Доскоцил пред Австрийската телеграфна агенция, цитиран от в. „Ди Пресе", цитиран от БТВ.

По думите му помощта няма да бъде предоставена, тъй като в момента това не е възможно заради съществуващата правна ситуация.

По отношение на Сърбия министърът заяви, че Белград не се нуждае от хора по границата, като в същото време сръбското законодателство не предвижда подобна възможност.

Страната обаче има нужда от финансова и техническа помощ и вече е отправила искане за асистенция в тези области.

По отношение на австрийския военен персонал от 75 души в Унгария министърът заяви, че това е хуманитарна операция, тъй като Виена няма право да действа оперативно там.

„За момента няма планове за по-нататъшни операции на въоръжените сили", заяви той.

Що се отнася до България министърът посочи, че двустранните отношения на държавите все още не са на такъв етап, че подобни искания да бъдат удовлетворени.

„Това е първата стъпка, разбира се България има конкретни идеи как да бъде подкрепена, ние обаче не сме толкова напреднали двустранно, не можем да изпълним тези идеи", каза министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа