Австрия предупреждава: На Балканите се формира нов маршрут за мигранти с активната подкрепа на джамиите

Снимка: Архив

На Балканите се формира нов маршрут за мигранти с активната подкрепа на джамиите. Това предупреждава Петър Вайгнер, експерт по политиката за предоставяне на убежище и човешките права към Министерството на вътрешните работи на Австрия, отбелязва скопското електронно издание „Нова Македония“.

Вайгнер е убеден, че увеличаването на броя на бежанците води до изостряне на ситуацията, която няма да се развие толкова драматично, колкото през 2015 г., въпреки че в кризисните региони има потенциал за повтаряне на сценария от пика на мигрантската криза в Европа.

Експертът на австрийското вътрешно министерство вижда риск от сериозна вълна през следващата година, ако не бъдат предприети необходимите мерки.

„Нарастването на броя на мигрантите през 2014 г. доведе до резултата, който имахме през 2015 г., това може да стане и през 2019 г.“, алармира Вайгнер.

Новият балкански маршрут, които понастоящем се образува, има два клона: през Албания и Черна гора, или през Сърбия, Босна и Херцеговина и Хърватия. Експертите го наричат „маршрут на джамиите“, защото именно тези мюсюлмански институции оказват подкрепа на мигрантите по пътя им към Западна Европа.

Според австрийските медии има редица видеоклипове, които на арабски подробно описват преминаването по маршрута към „заветния“ Европейския съюз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа