Автобусите тръгват за Гърция от 1 юни

До 14 юни, заради въведената извънредна ситуация, трудно ще се пътува до морето с автобус.

Билетите няма да се вдигат, обещават от бранша

След 14 юни възстановят и вътрешните линии, включително до морето

Няма интерес към организирани пътувания в страната 

Българските превозвачи се подготвят да пуснат международните автобуси. За Гърция пътническите автобуси ще тръгнат от 1 юни, когато пада карантината, заяви пред “Труд” Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи. След 15 юни ще се възстановят и случайните превози за Гърция, но всичко ще зависи колко пътници ще имаме, допълни тя.

Възобновяват се и линиите за Сърбия, все още се чака решението на румънското правителство, за да се види кога ще се вдигне карантината там. Заради затворената граница на Унгария, по-нататъшните дестинации засега не са възможни, обясни тя.

От 13 май няма забрана за организирани пътувания в страната, но реално няма никакъв интерес към тях, посочи Милтенова. По думите є само малки групи, предимно близки или роднини, предприемат такива екскурзии.

До 14 юни, заради въведената извънредна ситуация, трудно ще се пътува до морето с автобус. След това трябва да се възстанови републиканската пътна схема, напомни председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи. Ние имаме сключени договори с общините и трябва да изпълняваме графика. Тепърва обаче ще се види има ли достатъчно пътници и има ли опция за промяна в разписанието, каза тя. В момента малкото автобуси, които пътуват, имат по 2,3 - максимум 10 човека. Няма приети официално изисквания за мерките за безопасност в автобусите, така че няма изискване за хората да са през седалка и т. н., но те и без това са малко, така че социалната дистанция се спазва, категорична беше Милтенова.

Браншът не предвижда увеличение на цените на билетите, защото те са определени в сключените с общините договори. Освен това, хората сега са с намалени доходи и едно поскъпване на билетите, няма да доведе до положителен резултат за сектора, обясни експертът.

Част от фирмите вече са кандидатствали по мярката 60/40, за да запазят персонали си. Очакват и новата схема, по която вече беше обявено, че държавата ще дава по 290 лева на служител в пътническите превози.

Коментари

Задължително поле