Автобусните превозвачи готвят протест на 18 февруари

Снимка: Пламен Стоименов

Автобусни превозвачи излизат на протест на 18 февруари, ако не бъдат решени проблемите в сектора. Сред исканията им са да се криминализират нерегламентираните превози, а след въвеждането на тол системата за таксуване, автобусите да не бъдат обхванати от нея.

Превозвачи настояват или да продължат да използват винетките, или да се получават от държавата компенсации и субсидии. Магдалена Милтенова от Браншови съюз за стопанска инициатива в транспорта добави:"Това, което всъщност предстои да направим на протеста, са ефективни стачни действия в цялата страна, тоест ще преустановим превозите в цялата страна, да дойде момент, в който няма да има вече кой да обслужва тези линии, защото ние просто ще фалираме.

Ние многократно поставяме проблемите на автобусния бранш. Знаете, че години се борим с нерегламентираните превози на пътници, от години поставяме въпроса с цените и възлагането на обществените поръчки. Не без значение е и проблемът с предстоящото въвеждане на тол системите, тъй като до настоящия момент не е ясно какво ще се случва в тази посока. Не безпроблемен е и фактът, че българското законодателство не е синхронизирано с европейското, че се нарушават грубо правилата, които са заложени".

За да бъдат чути и решени проблемите на автобусните превозвачи, Милтенова каза, че са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов, информира БНР. Копие от това писмо е изпратено и до Министерството на финансите и до това на транспорта.

Автобусни превозвачи очакват реакция от страна на държавата, тъй като нерешените проблеми в бранша могат да доведат до фалит на транспортни фирми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България