Автобус с 36 деца закъса край Пампорово

Автобус, превозващ 36 деца и 10 възрастни, закъса този следобед в района на Пампорово. Сигнал е подаден пред 16:00 часа в Пожарната служба на Смолян, съобщават от МВР.

Екип на районната служба е успял да евакуира и транспортира децата и техните придружители.

По същото време пожарникарите от РДПБЗН-Смолян са предприели действия за изтегляне на други два автобуса и няколко леки превозни средства, закъсали в същия район. Към момента пътят е освободен и предстои неговото почистване.

В района няма електрозахранване в селата Боровина, Букова поляна, Студена, Вехтино, Цирка, Върбина, Равнил, Ляска, Лещак, Равнища, община Баните и частично в населените места в община Рудозем.

Снежната покривка в Смолян е около 20 см. Пътищата са труднопроходими при зимни условия.

За последните 10 часа в пожарните служби в страната са постъпили почти 30 сигнала, свързани с метеорологичната обстановка, съобщават още от МВР. Основната част от сигналите са за паднали дървета, стълбове, отстраняване на опасни предмети и изтегляне на закъсали превозни средства. Най-много сигнали са постъпили в област Смолян. Съобщения, свързани със зимната обстановка има и на територията на областите Кърджали, Хасково и Търговище.

Оперативната обстановка на територията на страната остава динамична, казват още от МВР. Според прогнозата на НИМХ тази вечер и през следващите няколко дни се очаква усложнена зимна обстановка. За утре – 6 февруари, НИМХ-МОН обявява жълт код в 13 области от източната част на страната за валежи от сняг и образуване на снежна покривка между 10 и 15 см. Ще духа умерен до силен предимно северен вятър и ще има виелици и навявания.

Съвети за безопасност при усложнена зимна обстановка:

Водачите, на които предстои да шофират тази нощ и в утрешния ден, да поемат на път подготвени за управление в зимни условия и да се движат с повишено внимание на пътя, апелират от „Пътна полиция”. Призивът е за отговорно поведение на пътя, а изискването към шофьорите на товарни превозни средства е да разполагат с вериги, които да използват в случай на нужда. При въвеждане на временна организация в определени участъци от пътя, всички трябва да спазват стриктно указанията на органите на реда. Органите на реда призовават още да избирате маршрута си само пътища, за които имате информация, че се почистват с приоритет. Пътуванията да се предприемат само в краен случай, с пълен резервоар и автомобил пригоден за пътуване при зимни условия. Да се носят храна, топли дрехи и заредени мобилни телефони. При рязко влошаване на обстановката – преустановете пътуването.

Коментари

Задължително поле