Автоматична станция ще измерва качеството на въздуха във Войводиново днес

Мобилна автоматична станция за мониторинг на въздуха днес ще бъде поставена в село Войводиново до окончателното потушаване на пожара в предприятието за месопреработка. На място ще бъдат измервани серни и азотни газове, въглероден диоксид, фини прахови частици - ФПЧ10 и др., съобщиха от РИОСВ-Пловдив.

Снощи на място е направено измерване с мобилна апаратура GASMET съвместно с Регионална лаборатория – Пловдив към ИАОС и не са установени превишения на нормите. Измерванията са осъществени в различни посоки около пожара, допълват от регионалната екоинспекция.

Предвид естеството на горелите материали в предприятието, въпреки липсата на превишения, препоръчва днес и следващите няколко дни жителите на Войводиново да избягват дейности на открито и да затварят прозорците на домовете си.

Мобилна автоматична станция за мониторинг на въздуха ще е във Войводиново до прекратяване отделянето на дим от предприятието.

Пожарът в предприятието възникна в 18.30 часа в неделя. Сигналът е подаден около 19.30 часа на телефон 112. Към мястото са изпратени 11 противопожарни автомобила с екипи от 35 пожарникари, ангажиран е и свободният състав на РДПБЗН в Пловдив, както и доброволци. Пожарът е локализиран около 22 часа, погасен е час след това. Няма пострадали при овладяването на произшествието, съобщиха по-рано от МВР.

Към момента продължава доизгасяването на отделни огнища, като на мястото са оставени на дежурство 4 противопожарни автомобила. Около 8000 км м е засегната от огъня сградна площ. Екипите са успели да спасят животни, имущество и документация от административната сграда. Предотвратено е приближаването на огъня към близка метан станция.

Коментари

Задължително поле