Автоматични дрегери ловят пияни шофьори по шведските пристанища, имат и инструкции на български

Устройствата

Автоматична система ще спира влизащите в Швеция шофьори, седнали пияни зад волана. Първата в страната бариера с автоматизирана проверка на алкохолното съдържание в кръвта вече е инсталирана на пристанището в Гьотеборг. Целта й е да не позволява на употребилите алкохолни напитки да излизат по пътищата в страната.

„Алкохолните бариери“, които външно наподобяват бензиноколонки, ще избират случайни шофьори на камиони и автомобили, слизащи от фериботите в най-голямото пристанище на Скандинавия и ще изискват от тях да дадат проба от издишания въздух в специална тръба, подобно на дрегерите, с които пътните полицаи дебнат за нетрезви водачи.

Ако съдържанието на алкохол на водача надвишава регламентираната граница от 0,10 милиграма на литър, бариерата, която позволява на превозното средство да напусне зоната на пристанището, няма да се вдигне и ще подава сигнал полицията.

За чуждестранните водачи са предвидени лесно достъпни гласови инструкции на 12 езика, като един от тях е българският.

„В дългосрочен план искам да видя този вид контрол във всяко шведско пристанище“, заяви министърът на инфраструктурата Томаш Енерот пред местни медии. „Това е сигнал за онези, които влизат на нашите пътища - че упражняваме контрол и очакваме да са трезви“.

Докато първата алкохолна бариера в Гьотеборг е насочена главно към шофьорите на тирове, правителството - което е инвестирало 7,75 млн. шведски крони в системата - възнамерява да я въведе във всички товарни и фериботни терминали през следващите няколко години.

Коментари

Задължително поле