Автопроизводителите подкрепят министър Димов за по-строг контрол на вредните емисии

Асоциацията на автомобилните производители (ААП) подкрепя мерките, предложени от министъра на околната среда и водите Нено Димов за въвеждане на по-строг контрол за вредните емисии от автомобилите в пунктовете за технически преглед и на пътя с цел намаляване на замърсяването на въздуха, съобщиха от пресцентъра на МОСВ. Това стана ясно на среща днес на министъра с председателя на Управителния съвет на ААП Александър Миланов и изпълнителния директор Таня Груева.

Според асоциацията е необходимо да се засилят проверките на емисиите при първа регистрация на колите, като това се прави на база измерване спрямо данните определени от производителите. По данни на ААП всяка година в страната ни се регистрират над 300 000 автомобила, като само 3,25% от общия парк са на възраст до 5 години. От асоциацията настояват за повишаване на качеството и ефективността на периодичните техническите прегледи на автомобилите и спиране от движение на автомобили без катализатори и такива с наднормени вредни емисии. Създаване на регистър на автомобилите, регламентиране на дейността на автосервизите също са сред мерките, които предлага ААП.

На срещата бяха обсъдени и възможностите за промяна на методиката за определяне на данъците за МПС, така че те да са обвързани с екологичните вреди, които нанасят на околната среда и евростандартите за МПС.

Министър Димов заяви готовност да работи в сътрудничество с ААП за прилагане на мерките срещу замърсяването на въздуха.

Коментари

Задължително поле