Авторът на страховитото автомеле във Варна се оказа с биполярно разстройство

Бягал към Варна, за да се спаси от мафията, в урината му открили следи от амфетамини

Джигит с отнета книжка и с биполярно разстройство е авторът на страховитото автомеле във варненския кв. "Христо Ботев" , при което пострадаха 7 автомобила и бе ранена пешеходка. 36-годишният Радослав от добричкото с. Одърци вилня на 2 юни по обед на Колелото в подстъпите на ромската махала "Максуда".

Пет дни по-рано мъжът излязъл от добричката психиатрия, където се лекувал в продължение на 2 седмици. Сутринта се скарал с жена си, метнал се в колата й "Ауди А3" и отпрашил към Варна с обяснението, че е преследван от мафията и единственото му спасение е в морската столица.

Притеснен, баща му го последвал с друга кола, но из тесните улички на кв. "Христо Ботев" го изгубил от поглед. В 11,33 ч. възрастният мъж подал сигнал в МВР, че синът му шофира из града, въпреки че е без книжка, болен е и пие силни медикаменти. Докато органите на реда открият Радослав, той сътворил истински екшън. Стигнал до кръговото кръстовище и блъснал 60-годишната пешеходка. Опитал да направи маневра и я нацелил повторно, след което ударил още две коли.

Служители в близките автосервизи и минувачи се опитали да го спрат и да го извадят от колата, но тя била заключена. От страх да не бъде линчуван от възмутените хора, Радослав дал газ, охлузил стената на близка къща и продължил по ул. "Кракра", където блъснал още няколко коли и накрая - уличен стълб. Там в 13,25 ч го заловили пристигналите полицаи.

При задържането видимо неадекватният мъж оказал съпротива и отказал да бъде тестван за алкохол и наркотици. Затова бил откаран в клиниката по токсикология във Военноморска болница. Тъй като имал висока температура, му направили и тест за COVID-19. Той бил негативен, както и пробата за алкохол. В урината му имаше следи от амфетамини, съобщи за "Труд" началникът на клиниката проф. Снежа Златева. Кръвната проба за дрога ще е готова следващата седмица, уточниха от Варненската районна прокуратура.

Срещу Радослав са образувани две досъдебни производства - за поредицата от катастрофи с ранен човек и за упражнено насилие срещу полицейски служител. Назначена е и съдебно-психиатрична експертиза, която ще установи дали мъжът може да носи наказателна отговорност. Резултатът се чака след месец, а от прокуратурата ще поискат от съда дотогава Радослав да бъде настанен в психиатрична клиника. За щастие, контузиите на пострадалата пешеходка се оказали леки и след преглед тя била освободена да се лекува у дома.      

Невена Илиева, районен прокурор на Варна: Отнели са му книжката повторно ден преди инцидента

Имаме данни, че Радослав страда от биполярно разстройство от 19-годишен. Експертизата ще установи дали е бил в период, в който може да носи наказателна отговорност, съобщи районният прокурор на Варна Невена Илиева. Според нея Радослав е бил системен нарушител на Закона за движение по пътищата. Справката за провиненията му, извършени главно в Добричко, е 4 страници и според МВР съдържа 20 наказателни постановления и 10 фиша.

Заради загубата на контролни точки преди години Радослав останал без книжка, но през 2016 г. се явил на изпит В КАТ и си възстановил правата, въпреки че докато бил без свидетелство 4 пъти го хващали зад волана. За втори път книжката му била отнета ден преди инцидента - на 1 юни, допълни прокурор Илиева. Тя добави, че в рамките на разследването ще се изясни как Радослав е издържал проверочния изпит преди 4 г.

Коментари

Задължително поле