Авторът на химна на Пловдив стана почетен гражданин

Авторът на химна на Пловдив Петър Кирилов Анастасов ще бъде удостоен със званието „почетен гражданин” по случай 75-годишния юбилей на известния наш поет и по предложение на Дружеството на пловдивските писатели. То е внесено за гласуване от кмета на града под тепетата Иван Тотев и е под №1 в дневния ред от 44 точки на първата след лятната ваканция сесия на местния парламент, която ще се проведе този четвъртък.

Петър Анастасов има редица постижения в кариерата си – бил е дългогодишен директор на издателство „Христо Г. Данов“, главен редактор на издателство „Христо Ботев“, оглавявал е издателство „Български писател“, председателствал е и Дружеството на пловдивските писатели, а освен това е автор на множество стихосбирки, театрални пиеси, а по негови сценарии са заснети и няколко телевизионни филма.

Pоденият на 27 октомври 1942 г. в село Марково творец е и носител на куп престижни призове, сред които награда „Пловдив“ за цялостно творчество, Лавров Орфеев венец за поезия, наградата на Съюза на българските писатели, национална награда за поезия „Пеньо Пенев” и национална награда „Николай Лилиев”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете