Агентите остават без интернет

Не се допускат междусистемни връзки при ниво “Строго секретно”

По-строги правила и мерки за сигурност ще бъдат наложени при свързването в комуникационните и информационните системи (КИС)на службите с поправките в Закона за защита на класифицираната информация.

Те ще обхващат компютърната, комуникационната, криптографската, физическата, документалната и персоналната сигурност. Осигуряването на максимална защита при свързване на информационните системи ще става с анализ на риска при всяка система. Ще им се прави специална акредитация и ще им се издава нарочен сертификат. С новите правила не се допуска междусистемна връзка на КИС, предназначени за класифицирана информация с ниво “Поверително” и “Секретно”, с КИС, предназначени за класифицирана информация с ниво “За служебно ползване”, които са свързани към интернет или други публични мрежи. Също така е забранена междусистемна връзка на КИС, предназначени за класифицирана информация с ниво “Строго секретно”.

Комуникационните и информационните инфраструктури се превръщат в гръбнак и критичен фактор за управлението и нормалното функциониране на всички системи с национално значение, в т.ч. за сигурността и отбраната на страната, се казва в мотивите на законопроекта, който вече е внесен от правителството в народното събрание. Редът за свързване на системите и мрежите за обработка на класифицирана информация с такива за некласифицирана информация или интернет ще бъде строго определен.

Новите правила са синхронизирани с най-модерните правила на защита на НАТО и ЕС, става ясно още от мотивите на законопроекта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България