Агенцията за бежанците ще преговаря с представители на мигрантите от лагера в Харманли

Снимка: БТВ

Положението в бежанския лагер в Харманли е овладяно и предстоят преговори с миграните, съобщи председателят на Агенцията за бежанците Петя Първанова. По думите ѝ тя лично ще води разговорите с бежанците, предаде БТВ.

По първоначална информация бунтът в центъра е възникнал, защото чужденците искат да се върне старият режим там, така че да могат да движат свободно и в него, и извън него. Друга причина за недоволство била, че лекарите, които трябва да прегледат всички 3070 души, все още не са пристигнали и не се знае кога това ще се случи. Пострадали са столовата, чиито прозорци са изпочупени, както и новият център за първоначален прием.

„Започват преговори с излъчена от тях контактна група, които ще продължат и в утрешния ден. Ситуацията в лагера в момента е спокойна. Уверихме хората, че се предприемат всички необходими действия за навременното приключване на скрининга“, заяви Първанова след срещата.

Тя отново подчерта, че затварянето на центъра е временна мярка, предприета за гарантиране спокойствието на жителите на Харманли. „Чуждите граждани не са под карантина, движат се свободно на територия от 175 дка. Осигурява им се всичко необходимо до приключване на скринига“, посочи Първанова и допълни, че от понеделник започва изпълнението на графика за посещение на екип от специалисти от седем болници, подписан от министъра на здравеопазването.

Председателят на ДАБ бе категорична, че центърът не е огнище на зараза и припомни, че това е констатирано от медицински екип още преди две седмици. Въпреки това, към момента приемът на бежанци в РПЦ – Харманли е преустановен.

Междувременно директорът на Главна дирекция „Национална полиция” Христо Терзийски обяви, че ситуацията е овладяна и спокойна, а при безредиците няма пострадали полицаи.

„Имаме достатъчно полицейска техника, включително и химически средства, като при необходимост полицейските служители са обучени да предприемат всички законови действия”, заяви той.

Директорът на ОДМВР – Хасково старши комисар Ангел Цанков обясни, че събраните до момента данни по случая са докладвани на Окръжна прокуратура – Хасково. В рамките на образуваното досъдебно производство продължава работата по събиране на доказателства и разпити на свидетели с цел идентифициране на нарушителите на обществения ред. Когато бъдат установени, извършителите ще бъдат задържани и ще им бъдат повдигнати обвинения.

Голяма част от настанените в центъра не са взели участие в протеста - посочи старши комисар Ганчев и заяви, че случаят е решен при най-малкия риск както за жителите на Харманли, така и за настанените в центъра. Няма пострадали нито сред чуждите граждани, нито сред полицейските служители. „Напрежението в центъра е потушено. На място ще останат дежурни полицаи, които да съблюдават реда“, подчерта директорът на ОДМВР – Хасково.

Пред лагера в Харманли пък са се събрали много националисти, които искат оставката на Петя Първанова.

Коментари

Задължително поле