Агенцията за борба с корупцията без СРС

Мъдрост и политическа воля не са само празни лозунги, каза главният прокурор

Главният прокурор Сотир Цацаров призова парламентарните групи към прецизност при предстоящото обсъждане и гласуване на антикорупционния закон и работата на бъдещата агенция за борба с корупцията. „Не мисля, че трябва да гледаме на законопроектите за Антикорупционен закон с опасения, а с оптимизъм. В този смисъл си мисля, че мъдрост и политическа воля не са само празни лозунги”, каза Сотир Цацаров след обсъждане на предложенията на БСП с лидера на социалистите Корнелия Нинова.

Главният прокурор подчерта, че изразява категорично отрицателно становище по отношение на това една такава агенция да притежава технически потенциал за използване на специални разузнавателни средства (СРС):”Има Държавна агенция за технически операции. Има специализирана дирекция в ДАНС, която се занимава с това. Ако и тази агенция или комисия, както е в проекта на Министерство на правосъдието, има възможност да притежава технически възможности за СРС, мисля, че това ще бъде изключително вредно”.

Припомняме, че в петък в парламента ще се състои обществено обсъждане на законопроекта за противодействие на корупцията, който предстои да бъде одобрен от Министески съвет. От БСП предложиха свой вариант на текстовете. Очакванията са до края на годината законът да бъде окончателно гласуван. Вчера главният прокурор обърна внимание и на повече прецизност при кръга на лицата, които са обхванати от този законопроект.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България