Агенцията на ЕС за гранична охрана тръгва на ГКПП "Капитан Андреево"

Новата европейска агенция, която трябва да осигури ефективна охрана на външните граници на Евросъюза, ще заработи от днес на българо-турската граница. Официалното откриване ще се състои на ГКПП "Капитан Андреево", съобщи БНР.

Патрулни коли, мобилни термовизионни системи, екипи със служебни кучета, въздушно наблюдение - това ще видят премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър Румяна Бъчварова, еврокомисарят по миграция Димитрис Аврамопулос и висши представители на ЕС. За България създаването на службата е огромен успех за европейската солидарност.

Според Аврамопулос България започва да играе по-важна роля в опазването на собствените си и европейски граници. Статистика на ЕС показва, че между януари и ноември 2015 г. близо милион и половина души са прекосили незаконно външните му граници, което е исторически рекорд. Сред дейностите на новата служба са организиране на съвместни операции, търсене и спасяване на бедстващи в морето.

Агенцията ще трябва да създаде и резерв от 1500 гранични служители за бързо разполагане. Освен с охрана срещу нелегални имигранти тя ще се занимава с анализи на слабостите по протежение на границата и ще има правомощието да изисква българските власти да предприемат коригиращи действия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България