Гениалните доктори „клъцни-срежи” Холивудските знаменитости дължат „естествения” си вид на виртуозни пластични хирурзи

Роналдо срещу германци – 22 мача, 26 гола (ИНФОГРАФИКА)

Върхът на Джеймс Бонд Интерактивни изживявания с автомобилите на Агент 007

Вижте как Кейт и Уилиам излизат от болницата с новородения принц

Александра Богданска-Петканова на почивка без мъжа си

Шофьор на претъпкан бус “вежливо” подхвърлил 30 лева подкуп на пътни полицаи

Спираме да ядем боклуците на Европа В София бе обсъдено бъдещето на здравните системи

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич настоя за отмяна на присъдата му за геноцид

Трябва ли да ми изплащат „клас“ със задна дата, ако е дължим

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 24 април 2018

Д-р Мирослав Ненков: Таксата при общопрактикуващите лекари трябва да се увеличи

МО купува леки коли за един милион

Славчо Атанасов: Последните 20 години по стадионите се получиха много неприятни неща

Първа лека катастрофа за новите шофьорски закони (обзор) Депутати, катаджии и чиновници изслушаха куп забележките от експерти

Държавният дълг се понижи до 25% от БВП

Агенцията по храните: Олеамидът в лютеницата е естествено възникващо съединение, не е опасен. Няма нарушения в производството на “Идеал”

По повод изнесените твърдения в сигнала за лютеница “Идеал класик” и представеният протокол за анализ от Център по биология на храните ЕООД, гр. София, е извършена проверка, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните.

Установено е, че продуктът се произвежда по разработена фирмена технологична документация. Не се използват и не се влагат оцветители като добавки в храните. При проверката са представени сертификатите и придружаващите документи за произход на всички използвани суровини. Не е установено влагането в лютеницата на неразрешени съставки, както и добавки в храните.

При проверката са представени протоколите от анализ по фирмената програма за контрол на продукта за съответствието на физико-химичните, токсикологичните и микробиологични показатели, на които трябва да отговаря лютеницата.

От БАБХ обясняват, че олеамидът е естествено съдържащ се органичен амид в храните с вложени растителни масла, характерни с богатото си съдържание на омега-9 мастни киселини – зехтин, слънчогледово олио и други растителни масла. Той е естествено възникващо съединение производно на олеиновата мастна киселина и може да е преходен продукт при загряване на слънчогледово олио или зехтин. Това вероятно е причината да бъде установен при извършеното изследване.

В тази връзка агенцията отправила запитване до Университета по хранителни технологии град Пловдив относно причините за съдържанието на олеамид в продукта.

Научно е доказано, че в резултат на метаболитни процеси олеиновата мастна киселина се превръща в олеамид, както и обратният процес е възможен – олеамидът да се преобразува в олеинова киселина, в резултат на биологичните процеси в съответния хранителен продукт. Тези естествено съдържащи се органични съединения в лютеницата не са «потенциално опасни». Няма установени научни доказателства за тяхната опасност за човешкото здраве, гласи позицията на БАБХ.

От ведомството напомнят, че наркотичните вещества, те са класифицирани и строго контролирани от компетентните органи, съгласно Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите. Категорично олеамидът не фигурира като наркотично вещество. Според становището на специалистите – токсиколози, най вероятно грешката, че олеамидът е наркотично вещество се поражда от факта, че то е подобно на друго вещество което е структурно опасно. Категорично олеамидът не влияе на нервната система. Той е разпространен около нас и се открива и в храни, в които се използва растителна мазнина.

В действащото законодателство за храните са заложени критерии и норми отнасящи се за безопасността на храните, които са задължителни за производителите на храни. Това са показатели свързани с микробиологичните, токсикологичните, микологичните и физико-химичните опасности, които по време на производственият процес фирмите са отговорни да следят и спазват с цел да гарантира безопасността на произведената храна. Също така са определени и допустимите норми относно използването на разрешените добавки в храните, които са от значение за безопасността на храните.

От БАБХ информират още, че приложеният Протокол за анализ № 710/20.12.2016 г. на Център по биология на храните ЕООД, който е приложен към информацията предоставена от Асоциация „Активни потребители“ не е издаден от акредитирана лаборатория и не може да бъде използван за целите на официалния контрол.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. “От БАБХ обясняват, че олеамидът е естествено съдържащ се органичен амид в храните с вложени растителни масла, характерни с богатото си съдържание на омега-9 мастни киселини – зехтин, слънчогледово олио и други растителни масла. Той е естествено възникващо съединение производно на олеиновата мастна киселина и може да е преходен продукт при загряване на слънчогледово олио или зехтин. Това вероятно е причината да бъде установен при извършеното изследване” Щом като олеамидът естествено възниква в технологичния процес на производство на лютеницата,какво е това пищене,че е наркотично средство и е можел да попадне в бурканите от смазки и /или /греси на машините? Кой е за бой и излишно нататарчва обстановката? Или това е трик срещу производителя от Перущица?

  2. Ами те не могат да го анализират, но пък знаят кога и как се получава и в какви количества?! Хайде стига! Днес всички лаборатории се акредитират щедро от БСА. Това ,че една лаборатория е акредитирана, не означава по добъро и по експертно изпитване. Означава ,че е дала сума ти пари за акредитация и то по документи. Няма нищо общо с действителните възможности и ниво на компетентност.

  3. А в БАБХ са едни експерти…..! За тия заплати дори с купена диплома не си заслужава да работиш там.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.