82% от богатството в света отива при 1% от населението

Майка с бебе в ръце пропадна в улична шахта в столичен квартал

Агресия в дом за деца с увреждания в Габрово

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 януари 2018

Правят сергиите в Слънчев бряг еднакви

15-километрова опашка на ГКПП „Капитан Андреево“

Броят яхтите на българи в Гърция Удрят схемите за укриване на налози при транзит

Списък с 55 защитени специалности въвежда МОН

Религии против Истанбулската конвенция Светият синод обяви, че договорът поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация

Белгия намали равнището на терористична заплаха в страната

Федерика Могерини заяви, че е извънредно притеснена от турската офанзива в Сирия

Огнеборци потушиха пожар в цех за металообработка в Килифарево

Бомбаджия на банкомати скочи в ледените води на Струма (обзор) Джонката и Свещичката арестувани след 75 дни търсене под дърво и камък

Разкриха пет високотехнологични наркооранжерии в Добричко

Грипна епидемия и в Благоевград Висока заболеваемост в още 6 области

Агенцията по храните: Олеамидът в лютеницата е естествено възникващо съединение, не е опасен. Няма нарушения в производството на „Идеал“

По повод изнесените твърдения в сигнала за лютеница „Идеал класик“ и представеният протокол за анализ от Център по биология на храните ЕООД, гр. София, е извършена проверка, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните.

Установено е, че продуктът се произвежда по разработена фирмена технологична документация. Не се използват и не се влагат оцветители като добавки в храните. При проверката са представени сертификатите и придружаващите документи за произход на всички използвани суровини. Не е установено влагането в лютеницата на неразрешени съставки, както и добавки в храните.

При проверката са представени протоколите от анализ по фирмената програма за контрол на продукта за съответствието на физико-химичните, токсикологичните и микробиологични показатели, на които трябва да отговаря лютеницата.

От БАБХ обясняват, че олеамидът е естествено съдържащ се органичен амид в храните с вложени растителни масла, характерни с богатото си съдържание на омега-9 мастни киселини – зехтин, слънчогледово олио и други растителни масла. Той е естествено възникващо съединение производно на олеиновата мастна киселина и може да е преходен продукт при загряване на слънчогледово олио или зехтин. Това вероятно е причината да бъде установен при извършеното изследване.

В тази връзка агенцията отправила запитване до Университета по хранителни технологии град Пловдив относно причините за съдържанието на олеамид в продукта.

Научно е доказано, че в резултат на метаболитни процеси олеиновата мастна киселина се превръща в олеамид, както и обратният процес е възможен – олеамидът да се преобразува в олеинова киселина, в резултат на биологичните процеси в съответния хранителен продукт. Тези естествено съдържащи се органични съединения в лютеницата не са «потенциално опасни». Няма установени научни доказателства за тяхната опасност за човешкото здраве, гласи позицията на БАБХ.

От ведомството напомнят, че наркотичните вещества, те са класифицирани и строго контролирани от компетентните органи, съгласно Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите. Категорично олеамидът не фигурира като наркотично вещество. Според становището на специалистите – токсиколози, най вероятно грешката, че олеамидът е наркотично вещество се поражда от факта, че то е подобно на друго вещество което е структурно опасно. Категорично олеамидът не влияе на нервната система. Той е разпространен около нас и се открива и в храни, в които се използва растителна мазнина.

В действащото законодателство за храните са заложени критерии и норми отнасящи се за безопасността на храните, които са задължителни за производителите на храни. Това са показатели свързани с микробиологичните, токсикологичните, микологичните и физико-химичните опасности, които по време на производственият процес фирмите са отговорни да следят и спазват с цел да гарантира безопасността на произведената храна. Също така са определени и допустимите норми относно използването на разрешените добавки в храните, които са от значение за безопасността на храните.

От БАБХ информират още, че приложеният Протокол за анализ № 710/20.12.2016 г. на Център по биология на храните ЕООД, който е приложен към информацията предоставена от Асоциация „Активни потребители“ не е издаден от акредитирана лаборатория и не може да бъде използван за целите на официалния контрол.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. „От БАБХ обясняват, че олеамидът е естествено съдържащ се органичен амид в храните с вложени растителни масла, характерни с богатото си съдържание на омега-9 мастни киселини – зехтин, слънчогледово олио и други растителни масла. Той е естествено възникващо съединение производно на олеиновата мастна киселина и може да е преходен продукт при загряване на слънчогледово олио или зехтин. Това вероятно е причината да бъде установен при извършеното изследване“ Щом като олеамидът естествено възниква в технологичния процес на производство на лютеницата,какво е това пищене,че е наркотично средство и е можел да попадне в бурканите от смазки и /или /греси на машините? Кой е за бой и излишно нататарчва обстановката? Или това е трик срещу производителя от Перущица?

  2. Ами те не могат да го анализират, но пък знаят кога и как се получава и в какви количества?! Хайде стига! Днес всички лаборатории се акредитират щедро от БСА. Това ,че една лаборатория е акредитирана, не означава по добъро и по експертно изпитване. Означава ,че е дала сума ти пари за акредитация и то по документи. Няма нищо общо с действителните възможности и ниво на компетентност.

  3. А в БАБХ са едни експерти…..! За тия заплати дори с купена диплома не си заслужава да работиш там.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.