Инициативата “Стародумци” възкресява старите думи в българския език

Апаш задигна чанта с 1300 лева от жилище в Търново Крадецът влязъл да тършува в жилището през терасата

Митничари откриха 3 килограма кокаин, зашити в дрехите на пътник на „Калотина“

Росгвардия формира морска бригада за охрана на Кримския мост

Красимир Първанов подаде оставка като заместник-министър на енергетиката

Трима министри напуснаха кабинета на Тереза Мей

Адвокат от Карлово подаде сигнал, че синът му е бил пребит от полицаи

Цвета Караянчева: В момента няма решение Цветан Цветанов да напусне парламента

40-годишен мъж е убит с нож в циганската махала на Белица Опитал се да потуши семеен скандал

Основният свидетел по делото „КТБ“ с бележки с числа и дати в спецсъда

Луноход на водород изследва чужди планети Подвижна космическа станция във вид на кемпер

Земетресение от 2.8 по Рихтер в района на Благоевград

Пентагонът отпуска 1 милиард долара за стената на Тръмп

Красимир Янков: Цветанов трябваше да прати сигнала за „Артекс” в КПКОНПИ

Искрен Пецов: Иво Карамански искаше да купи китарата ми Писаха, че съм бил с над 2000 жени, под 1000 са, смее се изпълнителят на "Кайман"

Агнешкото – само с табелка за произход Българското месо ще бъде с различен по цвят печат

Овцевъдите призовават веригите да продават българско месо за Великден.

6 лв. за кг за цяло агне от фермата

Агнешкото месо вече ще се продава в магазина само с табелка за произход. Това съобщи за “Труд” Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Образците вече са готови и ще се въведат още за този Великден. На табелката задължително ще пише страната на произход на животното, на отглеждане и на клане. Целта е потребителят да има информиран избор, когато пазарува в магазина, обясни Караколев.

От следващата година предстои да се въведе още една промяна, според която месото от България ще има различен по цвят печат от това, произведено в друга страна на ЕС, съобщи председателят на асоциацията. В момента печатът върху месото е един цвят и има номер на кланицата, но това не е достатъчно, за да се информират потребителите какво месо купуват, допълни той.

Другата седмица производителите ще излязат с отворено писмо до търговските вериги, в което ги призовават да продават българско агнешко месо за предстоящите празници.

Не приемаме оправданието на веригите, че предлагат румънско месо, защото е по-евтино, защото в магазина то не се продава на по-ниска цена от българското, категоричен беше Караколев.

По думите му при около Великден остават непродадени около 20-30 000 български агнета, точно колкото са тези, внесени от Румъния.

В момента във фермата цената на агнетата върви по 6 лева за килограм живо тегло. От кланицата месото излиза на цена около 11 лева за килограм, посочи председателят на асоциацията. Разбира се, разлика има в различните райони – цената в София не е същата като тази в Кърджали например, каза Караколев.

От БАБХ уточниха за “Труд”, че от 2015 г. у нас и в сила регламент, според който етикетът на месото трябва да включва държавата, в която е отгледано животното и тази, в която е заклано.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.