Агресия на плажа: Мъж нападна спасител, свирел му да излиза от морето

По обед в петък на плажа нямаше много трупащи тен, а знамето бе червено

Апелират за плажна полиция

По- малко стражи по вишките от 2 септември


Бургаски спасители апелират от догодина да има плажна полиция.  Причината- зачестяват случаите на агресия към морските стражи, особено в последните дни на август, когато има опасно мъртво вълнение.

"Беше потресаващо. Влюбена двойка влезе да се къпе в морето. Спасителят свиреше да излязат, защото флагът беше червен и имаше "мъртвак". Когато най- сетне го "послушаха", мъжът се приближи и започна да бие спасителя. Нападна в гръб", разказаха очевидци. Инцидентът станал преди два дни. Наложило се, морските стражи да викат жандармерия., за да успокоят нажежените до червено страсти на ивицата

"Наложително е от догодина, да има плажна полиция. В момента никой няма право да глобява нарушителите, а те са много агресивни.  Сега наистина няма кой да ги санкционира. Правят им само забележки и дотам", коментира пред Труд  news, старши спасителят Петър Русев. Налаганите глоби трябва да бъдат достатъчно големи, за да спрат произвола срещу спасителите, които и без това са малко и няма млади хора, желаещи да упражняват тежката професия по постовете.  Освен че професията „застарява“, нужно е и постовете да са по на- гъсто, защото сега на един спасител се падат голяма брой плажуващи и е много трудно, особено при мъртво вълнение, той да обхване зоната си.

Морските стражи са опитни и засега се справят, но освен за плажна полиция, трябва да се помисли и за повече вишки, смятат летовниците.

Плажът вече ще е с по-малко спасители от 2 септември. От 8 септември, ще работят само четири поста, а от 15 септември- два. Работното време е от 8 до 18 часа, ще има и медицинско лице.

В последните дни флагът, който се вее по вишките или през целия ден е червен, или сутрин е жълт, а късно следобед става червен- тогава се появява вятър и вълните се вдигат още повече. От сутринта обаче отдолу се развилняват и опасните морски течения. Вятърът е най- опасният- северозападен. Именно той е причина за "мъртвака".

Най- честите нарушения тази година са били скоковете от Моста, което е абсолютно забранено с разпоредба на общината, както и влизането при червен флаг. На всичко отгоре спасителите редовно трябва да намират и изгубени деца, тъй като родителите им често са забили поглед в мобилните си телефони или са изтървали надзора за кратко време, и малчуганът е поел на „разходка“ по брега.

Любопитен факт е, че тази година се губеха и възрастни, разказаха спасителите. Това става обикновено с чужденци, които за първа година летуват на Бургаския плаж и когато е гъсто населено, трудно се ориентират, когато излязат от морето.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони