Агрион: Продажбите на земя привлякоха интереса и на хора извън земеделието

Компанията обнови предложенията си с още парцели на безлихвено разсрочено плащане

Продажбите на земя на разсрочено плащане привлякоха интереса както на активните фермери и арендаторите, така и на хора извън земеделието, които търсят варианти за инвестиции. Това стана ясно от данни на компанията за управление на земя Агрион, която в началото на годината обяви, че продава близо 2000 пакета земеделски активи в цялата страна.

Логично за хората в бранша излиза по-евтино да увеличат стопанствата си с допълнителни терени като така си спестяват бъдещи ренти. За тези, които не се занимават със земеделие, покупката на подобен актив се приема като инвестиция. Пазарът на земя става все по-интересен за тях. Спадът на лихвите по депозитите е изиграл ключова роля за раздвижване на инвестиционните им настроения в тази посока. Простата сметка показва, че ако сега купят подобен актив, инвестират в неговото облагородяване, в дългосрочен план си гарантират стабилна доходност, над тази на банковите депозити. Освен това пазарът на земеделски активи е доста по-устойчив на икономически катаклизми, отколкото например недвижимите имоти, които се характеризират както с огромни ръстове, така и с огромно спадове. Опцията за безлихвено разсрочено плащане за 3 години напред е допълнително финансово облекчение за такива клиенти, казват от Агрион . Интересът е повишен и заради професионалната консултантска подкрепа от страна на компанията. Благодарение на нея дори и купувачи без експертиза в земеделието могат да инвестират, управляват и печелят от земята.

„Предоставяме коректна и пълна информация, на базата на която хората да взимат информирани решения, така че активът да им осигурява добра доходност”, посочиха още от Агрион. На практика това е първата фирма в земеделския бранш, която се наложи на пазара с изцяло изградена професионална търговска структура с офиси в ключови градове в цялата страна. Портфолиото на компанията включва широк набор от услуги, свързани с активното управление на земеделската земя – покупко-продажби, отдаване под наем или аренда, наемане, замени, сделки за цели стопанства, а от миналата година отпуска и кредити срещу обезпечение земя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес