Агробизнесът купува земя на разсрочено плащане

Един от големите собственици - "Агрион", продава парцели на цени от 400 лв./дка

Фермерите търсят гъвкави схеми за увеличаване на обработваемата земя. Един от вариантите им е разсроченото плащане. На пазара се появиха атрактивни оферти с изплащане на земята на вноски, без оскъпяване за три години напред. Инициатор е компанията за управление на земя „Агрион”. Дружеството предложи 6600 имота с големина между 1 дка и 700 дка на цени от 400 лв./дка.

„Една от основните ни цели е да работим за окрупняването на земеделската земя - големият брой малки парцели оскъпява тяхната обработка и стопанисване и е една от най-сериозните пречки за повишаване на добавената стойност в сектора”, коментира изпълнителният директор на „Агрион” Ясен Начев.

„Предлагаме разсрочено плащане, както и много добри цени, защото досега фермерите купуваха земя най-вече с натрупани собствени средства. С оглед на ниските изкупни цени и високите разходи по продукцията тази година, това става все по-трудно. С предложените парцели се надяваме да отворим нова възможност за тях да разширят масивите, които обработват”, посочиха още от „Агрион”.

Ако фермерите искат да увеличават добивите си, трябва да инвестират в подобрения като поливни системи, торове с дълготрайно действие и т.н. А това няма как да стане върху наета земя. Според специалистите по земеделски активи пътят към по-ефективно и интензивно земеделие минава именно през концентрация на площи и окрупняване на масиви в отделните землища. Безлихвеното разсрочено плащане е добра възможност за онези фермери, които не могат да си позволят накуп да извадят по-крупни суми за покупката на съседни на техните имоти. Заради ниските изкупни цени на продукцията и повишаващите се производствени разходи все повече земеделци и арендатори търсят по-гъвкави схеми за плащане на желаната земя. На сайта на дружеството в специална секция са публикувани подробности за всеки от предлаганите имоти.

„От друга страна, тези парцели могат да открият и нови инвестиционни възможности и са атрактивни за хора, които тепърва се интересуват от покупката на земя”, посочиха от „Агрион”. Според данните на компанията има интерес към инвестиции в земя от българи, живеещи зад граница или такива с високи доходи, които през годините са спестили средства и сега търсят начин да ги инвестират.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика