ЕК: Напредъкът на България е достатъчен Съвет съпредседателстван от вицепремиер и представител на ВСС ще функционира след края на евромониторинга

Млада шофьорка се удари в три паркирани коли и тераса на къща в Смолян

Стартира строителството на Софийския околовръстен път от магистрала „Тракия“ до ж.к. „Младост“

Обявена за издирване ученичка от Търговище се прибра у дома

Херо се разбра с „Берое“

Библиотеката на София на 91 години А1 подарява на Столична библиотека интерактивно студио

Съдят мъж за закана за убийство, кражба на дърва и незаконно оръжие Жертви на обвиняемия са баща и син в Еленско

34-годишен мъж открадна паметна плоча от гробище в русенско село

Германия предлага международно контролирана зона за сигурност в Северна Сирия

Булчинска рокля на Дженифър Лорънс със собствена хотелска стая

Хърватия влиза в битката за новия завод на „Фолксваген“

Арест след силна музика

Агробизнесът купува земя на разсрочено плащане

Един от големите собственици – „Агрион“, продава парцели на цени от 400 лв./дка

Фермерите търсят гъвкави схеми за увеличаване на обработваемата земя. Един от вариантите им е разсроченото плащане. На пазара се появиха атрактивни оферти с изплащане на земята на вноски, без оскъпяване за три години напред. Инициатор е компанията за управление на земя „Агрион”. Дружеството предложи 6600 имота с големина между 1 дка и 700 дка на цени от 400 лв./дка.

„Една от основните ни цели е да работим за окрупняването на земеделската земя – големият брой малки парцели оскъпява тяхната обработка и стопанисване и е една от най-сериозните пречки за повишаване на добавената стойност в сектора”, коментира изпълнителният директор на „Агрион” Ясен Начев.

„Предлагаме разсрочено плащане, както и много добри цени, защото досега фермерите купуваха земя най-вече с натрупани собствени средства. С оглед на ниските изкупни цени и високите разходи по продукцията тази година, това става все по-трудно. С предложените парцели се надяваме да отворим нова възможност за тях да разширят масивите, които обработват”, посочиха още от „Агрион”.

Ако фермерите искат да увеличават добивите си, трябва да инвестират в подобрения като поливни системи, торове с дълготрайно действие и т.н. А това няма как да стане върху наета земя. Според специалистите по земеделски активи пътят към по-ефективно и интензивно земеделие минава именно през концентрация на площи и окрупняване на масиви в отделните землища. Безлихвеното разсрочено плащане е добра възможност за онези фермери, които не могат да си позволят накуп да извадят по-крупни суми за покупката на съседни на техните имоти. Заради ниските изкупни цени на продукцията и повишаващите се производствени разходи все повече земеделци и арендатори търсят по-гъвкави схеми за плащане на желаната земя. На сайта на дружеството в специална секция са публикувани подробности за всеки от предлаганите имоти.

„От друга страна, тези парцели могат да открият и нови инвестиционни възможности и са атрактивни за хора, които тепърва се интересуват от покупката на земя”, посочиха от „Агрион”. Според данните на компанията има интерес към инвестиции в земя от българи, живеещи зад граница или такива с високи доходи, които през годините са спестили средства и сега търсят начин да ги инвестират.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.