МВР: Петролът ще поевтинява

Вигенин в Букурещ: България подкрепя приоритетите на Румънското председателство

Гърция пак е с най-големия дълг в ЕС България е в Топ 3 на най-малко задлъжнелите

Ера с българския Фъргюсън

Звездите на небето вече си имат треньор

Приключи проверката в ЕНЕРГО-ПРО, не са открити нарушения

Ръст на ражданията в УМБАЛ Бургас, момчетата пак са повече В "Дева Мария" 23 на сто от родилките са от други области

Денс клуб UN BESO в Търново чества 8 години Над 400 гости присъстваха на пищното тържество

Възстановиха движението по централния пловдивски бул. „Цар Борис III Обединител“ На него бе монтирана кулата за откриването на Европейска столица на културата

„Свободна Европа“ пусна сайта на възстановената си българска редакция На страницата не са публикувани никакви данни за контакт, имена на екип или поне на ръководител

Влак блъсна и уби жена в Пловдивско

4-годишно дело приключи със споразумение Наркопласьор беглец влиза в затвора

Токов удар от самобръсначка уби мъж в банята

МОН: Пропуснатият по време на грипна ваканция материал ще бъде преструктуриран

Оставиха в ареста крадец на лотарийни билети Кражбата е рецидив и съдът се опасява, че извършителят може да се укрие

Агробизнесът купува земя на разсрочено плащане

Един от големите собственици "Агрион" продава парцели на разсрочено плащане за три години напред

Един от големите собственици – „Агрион“, продава парцели на цени от 400 лв./дка

Фермерите търсят гъвкави схеми за увеличаване на обработваемата земя. Един от вариантите им е разсроченото плащане. На пазара се появиха атрактивни оферти с изплащане на земята на вноски, без оскъпяване за три години напред. Инициатор е компанията за управление на земя „Агрион”. Дружеството предложи 6600 имота с големина между 1 дка и 700 дка на цени от 400 лв./дка.

„Една от основните ни цели е да работим за окрупняването на земеделската земя – големият брой малки парцели оскъпява тяхната обработка и стопанисване и е една от най-сериозните пречки за повишаване на добавената стойност в сектора”, коментира изпълнителният директор на „Агрион” Ясен Начев.

„Предлагаме разсрочено плащане, както и много добри цени, защото досега фермерите купуваха земя най-вече с натрупани собствени средства. С оглед на ниските изкупни цени и високите разходи по продукцията тази година, това става все по-трудно. С предложените парцели се надяваме да отворим нова възможност за тях да разширят масивите, които обработват”, посочиха още от „Агрион”.

Ако фермерите искат да увеличават добивите си, трябва да инвестират в подобрения като поливни системи, торове с дълготрайно действие и т.н. А това няма как да стане върху наета земя. Според специалистите по земеделски активи пътят към по-ефективно и интензивно земеделие минава именно през концентрация на площи и окрупняване на масиви в отделните землища. Безлихвеното разсрочено плащане е добра възможност за онези фермери, които не могат да си позволят накуп да извадят по-крупни суми за покупката на съседни на техните имоти. Заради ниските изкупни цени на продукцията и повишаващите се производствени разходи все повече земеделци и арендатори търсят по-гъвкави схеми за плащане на желаната земя. На сайта на дружеството в специална секция са публикувани подробности за всеки от предлаганите имоти.

„От друга страна, тези парцели могат да открият и нови инвестиционни възможности и са атрактивни за хора, които тепърва се интересуват от покупката на земя”, посочиха от „Агрион”. Според данните на компанията има интерес към инвестиции в земя от българи, живеещи зад граница или такива с високи доходи, които през годините са спестили средства и сега търсят начин да ги инвестират.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.