„Ада Тепе” вади по 85 000 тройунции злато годишно

Илия Гърков, вицепрезидент на “Дънди Прешъс Метълс” и кметът на Крумовград Себихан Мехмед откриха новия рудник.

Откриха минен комплекс за пръв път от 40 години насам (обзор)

Правят ежедневен мониторинг на околната среда

Премиерът Бойко Борисов: Желая ви още по-големи заплати в рудника

Рудникът “Ада Тепе” край Крумовград ще вади между 80 и 85 хиляди тройунции злато годишно. Това се разбра по време на официалното откриване на първия минен комплекс, въведен в експлоатация от 40 години насам в страната. В него инвеститорът ще добива, освен злато, и сребро, споделиха от компанията.

Инвестицията на канадската компания “Дънди Прешъс Метълс” в рудника е на стойност 280 млн. лв., а правата на компанията за концесия са за следващите осем години. “Заплатата в рудника е 1600 лв., а средната за компанията достига до 2100 лв. Служителите, които работят на терен, са 279, от тях 90% са местни”, съобщи Илия Гърков, вицепрезидент на “Дънди Прешъс Метълс”. Към рудника е изградено интегрирано съоръжение за съхранение на минни отпадъци, правят и ежедневен мониторинг на околната среда в региона - на реката и на фините прахови частици, увериха от компанията.

] Независимо, че сме от различни политически партии с кметицата на Крумовград, парите отиват пряко към хората, заяви премиерът Борисов.
Независимо, че сме от различни политически партии с кметицата на Крумовград, парите отиват пряко към хората, заяви премиерът Борисов.

“Желая ви още по-големи заплати”, обърна се премиерът Бойко Борисов към работниците на “Дънди Прешъс Металс”. И допълни, че в предприятието средната заплата ще стане 2700 лв. през 2020 г.

“Тук в Крумовград няколко програми на правителството работят перфектно”, каза още премиерът и ги изреди - саниране на блокове, ремонт и изграждане на стадиона, на автогарата и други. “Независимо, че сме от различни политически партии с кметицата на Крумовград, парите отиват пряко към хората”, допълни още Борисов.

Той спомена и за ремонта на пътя от Кърджали до Момчилград и този до Крумовград. “Някои още помнят свлачищата, които бяха там”, напомни министър-председателят. И подчерта, че икономиката ни е високотехнологична, и цитира финансовия министър Владислав Горанов, който отчете 28 милиарда лева износ от страната ни.

След концесията има два сценария за рудника - проучване в радиус от 50 километ­ра, ако не открият нищо в периметъра, рудата ще се закрие и районът ще се рекултивира, допълни Илия Гърков от “Дънди Прешъс Метълс”.

“България е чудесна страна за инвестиции, заради множество фактори, и доказателство за това е успехът, който бележим с нашата мина в Челопеч и рудника “Ада Тепе”, коментира Рик Хаус, президент на “Дънди Прешъс Метал” по време на откриването. По думите му рудата е успяла да привлече 50 души да се върнат в града. Според него служителите в рудника доста бързо се учат да работят с новите технологии в мината.

“Този път беше дълъг и нелек, но местната общност и бизнеса откриха своите допирни точки”, коментира Цвета Караянчева, председател на Народното събрание, която също уважи откриването.

След Крумовград, премиерът Бойко Борисов замина за к. к. Албена, където по покана на ръководството на курорта, заедно с вицепремиера Красимир Каракачанов и финансовия министър Владислав Горанов откриха новата конгресна зала там.

Коментари

Задължително поле