Категорична победа на Нова Демокрация в Гърция Премиерът Алексис Ципрас едва ли ще избегне предсрочните избори

Пренасочиха допълнителен брой бюлетини за избирателни секции в Гърция

Слаб трус край София

РИК проверява сигнал за контролиран вот в Йоаким Груево

„Алфа рисърч“ по Би Ти Ви: ГЕРБ – 33%, БСП – 23% Управляващата партия печели два мандата повече от социалистическата

Хамилтън с победа за Ники Лауда

Вицепрезидентът Йотова: В Европа трябва да изпратим грамотни хора, със силна воля за промяна

Ето как върви гласуването на евровота по-малко от три часа преди края на изборния ден

Близо 28% са гласувалите от Пиринско към 17,30 часа

Хората по-съвестни от фирмите при заемите Лошите кредити на домакинствата са само 8,9%, а на бизнеса - 13,3%

Полицията в Монтана разпитва търговци на гласове

Партията на Себастиан Курц печели евроизборите в Австрия по предварителни данни

В ЦИК са постъпили 103 жалби и сигнали до 18 часа

Три жертви и петима ранени при две експлозии в Катманду

Слави Трифонов: Завишените субсидии са „Параграф 22″ Мълчанието на партиите е доказателство

Адвокатите на Ани от Болярово пристигнаха в съда с контейнер с кръвни проби

Ани Петрова по време на заседанието.

Ана Петрова от Болярово дойде в Административния съд в Сливен заедно с адвокатите си Владимир Шейтанов и Николина Чакърова, приятели и симпатизанти. На 8 май бяха насрочени две заседания, по два различни казуса, свързани с фермата на Ани и чумата по дребните преживни животни. Председател и по двете дела бе ръководителят на АС – Сливен Слав Бакалов.

Първото бе срещу заповедта на директора на ОДБХ-Ямбол, с която фермата се заличава от регистрация, а животните в нея трябва да бъдат подложени на евтаназия. Адвокатите на Петрова влязоха в съдебната зала с голям пластмасов контейнер. По-късно се оказа, че в него съхраняват кръвни проби от животни, маркирани с ушни марки с различни номера. Като един от номерата бил на животно с чума, което просъществувало и до днес, по техните думи. Те ги представиха като ново доказателство по делото и настояха пробите да бъдат изследвани в посочена от тях лаборатория в Германия, за да се установи дали има опасност от зараза, съществува ли такава в момента, тъй като в България нямало сертифицирана подобна лаборатория. Адвокатите поискаха отново случаят с фермата на Ани да бъде отнесен до различни институции в Германия и ЕК. „Над 4000 животни бяха унищожени без да има чума“, каза адвокат Шейтанов.

Иначе и БАБХ, и защитата потвърдиха гласно, че няма спор за някои обстоятелства: че във фермата са отглеждани животни за добив на суровини и млечни продукти и че процесната заповед се отнася изцяло до посочената ферма. На различни мнения бяха по въпроса дали са допуснати системни нарушения в животновъдния обект. Представителят на БАБХ заяви, че са извършени не системни, а груби нарушения. Грубо нарушение е това, че представители на Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол не са били допуснати във фермата, въпреки че осигуряването на постоянен достъп е задължително по закон. На това адвокатите отвърнаха, че не ползвателката на обекта Петрова, е трети лица не са пуснали ветеринарите и че вече 10 месеца тя търсела помощ, но не я получавала.

Издадената заповед е съгласно Закона за ветеринарно-медицинската дейност, който гласи, че регистрацията на животновъден обект се заличава при груби нарушения на законодателството и когато са констатирани нарушения, които биха довели до опасност, заяви съдът. „Именно тези обстоятелства са относими към спора и именно тези обстоятелства подлежат на доказване“, подчерта председателят Слав Бакалов. Той посочи и още мотиви, на основание на които отхвърли новите искания на защитата като неоснователни. По време на заседанието имаше ситуации, които предизвикаха реакцията на съда спрямо защитата: „започва да прилича на предизборно събрание“. Бе направена забележка на една от присъстващите, че използването на мобилен телефон за запис по време на заседанието е недопустимо. Делото продължава на 29 май, когато ще бъдат разпитани по трима свидетели на двете страни. Съдът подчерта, че това е последният срок, в който те могат да представят всичките си искания.

„Вече е пълна пародия. Не искам да обиждам никого, но не се намери един съвестен човек, да се вземе решение и да се приключи тази агония“, емоционално коментира след заседанието Ани Петрова и допълни, че в момента се грижи за 291 здрави животни – овце и агнета. Адвокатите на Петрова заявиха, че ще изчакат края на производството и ще представят своите доказателствени искания пред следваща съдебна инстанция, ако се наложи. По-късно ще преценят кога да дадат гласност на становищата от институции в Европа по случая.

Второто дело започна следобяд. То бе образувано по жалба на Агенцията за безопасност на храните срещу решението на Районния съд в Елхово, с което бе отменена наложената на Христо Христов глоба от 1900 лева за недопускане на ветеринарните власти във фермата.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.