Адвокатите на бунт срещу списък с „доверени кантори“

Снимка: Лилия Йотова, Лекс.бг
Делегати на Общото събрание на адвокатите от страната гласуваха декларация против опита на правителството да прави списъци с „доверени кантори”.

Ново посегателство на властта над върховенството на правото

Без конкурс комисия от МС и 4 министерства ще определя „активните борци”

Недопустима държавна помощ

Изготвянето на списък с „доверени” на властта адвокатски кантори би било сериозен удар върху свободата и независимостта на адвокатурата, тъй като поставя под съмнение ролята на адвокатурата и нейните органи да бъдат естествена опозиция на действия на всяка една власт. Това обявиха в декларация делегатите на Общото събрание на адвокатите от страната - най-висшият орган на адвокатурата.

„Изразяваме своето притеснение от обявената в медии информация за намерения на Министерски съвет да състави списък с адвокатски кантори, които да дават правни съвети на правителството в определени случаи.

Въпреки че намираме за добра тенденция държавата да използва потенциала на адвокатурата в работата на законодателната и изпълнителната власт, обявената в медиите информация, че е създадена от Министерски съвет комисия, която да извърши подбор на адвокатски кантори, които да бъдат включени в списък на подбрани консултанти на държавата, по същество ограничава потенциала на адвокатурата”, обявиха адвокатите.

Повод за бунта им е решение №96 от 25 февруари на Министерския съвет (МС), с което се създава комисия с представители от МС и министерствата на финансите, регионалното развитие, правосъдието и транспорта, „която да направи подбор на адвокатски кантори, които да предоставят правни съвети при подготовката на производства пред съд и юрисдикции за защита интересите на държавата във връзка с установени злоупотреби и случаи на неправомерно разходване на публични средства, както и да предоставят правни съвети по въпроси, които могат да станат предмет на такива производства”.

„Самият факт, че такъв списък може да се съставя предварително и без оглед на конкретните правни услуги, за които ще се предприема ангажирането на адвокати от държавните органи, ограничава възможността на останалите адвокати и адвокатски кантори, които не фигурират в списъка, да предложат правни услуги с не по-ниско качество и при по-добри конкурентни условия. И това поражда въпрос дали предварителното подбиране на адвокатски кантори, до които да бъде ограничен изборът за бъдещо консултиране на държавата, не представлява недопустима държавна помощ, поставяща в зависимост цялата адвокатура?”, попитаха делегатите от Общото събрание, според които „подобен подход поставя в опасност свободата и независимостта на адвокатурата, а с това и върховенството на правото.”

От правителството обясниха своето решение №96 с това, че досега възлагането на защита на държавния интерес било непрозрачно, а те се опитвали да въведат процедура.

„Много ясно, че ще дават поръчките на свои доверени кантори, то това Петков вече го правеше като служебен министър на икономиката като нае адвокат Лена Бориславова. В списъка ще влязат и колегите, които лежаха по Орлов мост, защото са „активни борци”, коментира пред „Труд” адвокат, който не пожела името му да се цитира, за да не изпадне завинаги от правителствените списъци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право