Адвокатите на бездомника, обвинен за опожарените тютюневи складове: Обвинението няма да издържи, а делото е пълно с прецеденти

В Районния съд в Пловдив днес започва делото за палежа на Тютюневите складове. Единственият обвиняем е 44-годишинят бездомник Любомир Данчев. Делото ще се гледа три поредни дни.

Пред БТВ адвокатите на Данчев коментираха, че обвинението няма да издържи, а делото е пълно с прецеденти.

„Доказателствата, с които се запознахме първоначално не показваха изключителна вина на нашия подзащитен. Сега вече, след като имам поглед върху всички материали по делото, също твърдя, че той ще бъде оправдан. Нереално е от една неизгасена цигара в пластмасово кошче да възникне такъв пожар“, коментира адв. Зоя Тошкова.

„Страшно е да говорим, че от една цигара може да избухне такъв пожар. Най-малкото, че, прехвърляйки обвинението от умишлен палеж в палеж по непредпазливост, излиза, че прокуратурата отказва да работи по друга следа – тъй като няма умисъл, няма поръчител и единственият обвиняем е Любомир Данчев“, коментира адв. Стефан Левашки.

По думите му: „Това дело се изпълни с прецеденти. За пръв път ни се случва досъдебно производство, особено с такава богата фактология, да приключи за два месеца, обвинителният акт да бъде внесен за един ден и то вместо в Окръжния – в Районния съд, а обвинението да бъде преквалифицирано с обвинителния акт (...) С изненада научих, че днес в Районния съд няма да присъстват представители на Районната прокуратура, които да защитават обвинението, а колеги от Окръжната процедура, което също е прецедент“.

Адвокатът коментира, че няма представа защо се бърза толкова.

Предстои да бъдат разпитани 45 свидетели и 15 вещи лица.

„Може да станат и повече – каза адвокат Тошева – Аз ще поискам още свидетели, например този, който е подал сигнала за пожара на тел 112. Знае се кой е номерът, но той нито е открит, нито е разпитан“.

Има доказателства – свидетели и записи от камери, според които обвиняемият Любомир в бил на друго място до 15 ч., когато е започнал пожарът. Според пожарникарите обаче незагасеният му фас в кошчето е тлеел и от него е лумнал този пожар. „Това е тяхно мнение, което аз поставям под съмнение“, каза адв. Тошкова.

Ако бъде признат за виновен, Любомир Данчев може да бъде осъден на до пет години затвор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право