Адвокати на машинистите от "Хитрино" искат оневиняване

Машинистите Димитър Михнев/вляво/ и Радослав Петков

Близки на жертвите - 20 г. затвор

Оправдателни присъди за двамата обвиняеми машинисти по делото "Хитрино" Димитър Михнев и Радослав Петков поискаха от съда техните защитници във вторник. Очаква се в сряда Окръжният съд в Шумен да излезе с присъда по мегаделото.

Както "Труд" писа, прокуратурата обвинява подсъдимите за причинена смърт по непредпазливост на 7 души при управление на жп. състав, а на други 14 човека за нанесени тежки и средни телесни повреди. Като единствена причина за случилото се обвинението сочи превишената скорост - два пъти над допустимите 40 км/ч, а именно 78 км/ч.

Прокурор Маргарита Георгиева вече поиска наказание към максимума, предвиден по НК - към 20 г. затвор. Същото наказание във вторник поиска и адвокат Николай Димитров, защитник на частните обвинители. И подчерта, че случаят е особено тежък, а жертвите са загинали по особено мъчителен начин от задушаване, притискане, овъгляване.

"Никой не оспорва, че състоянието на железния път е лошо, но затова е имало такова ограничение от 40 км/ч. Вещите лица казват, че ако то е било спазено, е нямало да има дерайлиране на влака", коментира Димитров.

По думите му първопричината за настъпване на инцидента е високата скорост, с която се е движила неуправляемо влаковата композиция. Всичко друго са последствия - дерайлирането, взрива и запалването. Пред съда той коментира, че в локомотива е имало кенчета от бира, но те не са изследвани. Алкохолна проба на машинистите е взета чак в 14 часа. Според него машинистите или са спали или са си правили експеримент. Освен максимално наказание и лишаване от право да бъдат машинисти, защитата поиска и мерки "задържане под стража" за Михнев и Петков, за да не се укрият.

Защитата на машинистите възрази остро на казаното. Според тримата адвокати, още в досъдебното производство не са събирани доказателства дали железният път не е причината.

Според адвокат Димитър Стефанов, течът на пропилен не води до нищо, възпламеняването води, то е нанесло огромните щети. Делото обаче, така и не изяснява кое запалва газа. Дали печка в една от къщите, дали искра от контактната мрежа при подадено напрежение от подстанцията.

Пред съда във вторник говори и Шенай Ахмедова, която загуби син и съпруг на фаталния 10 декември 2016 г. "Защо до сега не си поемат вината?.. Нека да ми върнат мъжа и детето", обърна се тя към съда и машинистите. Очаква се на произнасяне на присъдата да присъстват всички потърпевши.

30 дела се водят от граждански ищци за претърпяни неимуществени вреди в Софийски градски съд. Претенциите са за няколко милиона лева. Отделно се водят дела за 2 млн.лв. имуществени вреди, каза адвокат Николай Димитров.

И пита защо Министерство на финансите не са предприели все още никакви действия да съберат минимум 5 млн.лв., отпуснати от държавата за ликвидиране на щетите в Хитрино.

В последната си дума пред съда във вторник машинистите Михнев и Петков заявиха, че съжаляват за тежките последици, но и двамата молят за оправдание. Съдът ще се произнесе в 15:30 часа в сряда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони