Адвокати от фирмата на хакера: Кристиян е най-удобното младо момченце, обвинението срещу него е неясно

Кристиян Бойков

Задържаният обучавал ГДБОП на киберсигурност

Задържаният за кибератаката срещу базата с данни на НАП е водел курсове за повишаване на уменията на служителите на ГДБОП по киберсигурност. Това обявиха адвокатите и юристконсултката на фирмата "Тад груп", в която работи 20-годишният Кристиян Бойков. Пред медиите говориха Георги Стефанов и Любен Казанлиев. На брифинга те изразиха подозрения, че може да са понесли удар от конкуренцията в бранша.

Според адвокатите няма доказателства, че въпросният хакер е точно Кристиян. Те твърдят, че "доброжелател" от конкурентна фирма е подал сигнал до ГДБОП срещу него, за да спре големи проекти, по които работят, с което да навреди и на компанията.

"Кристиян е най-удобното младо момченце. Обвинението срещу него е неясно, а той е твърде добър специалист, за да допусне грешка при подобна хакерска атака", категорични бяха адвокатите на хакера, цитирани от Нова тв. "Кристиян е човекът, който открива следи, но не оставя следи", казаха за неговите способности защитниците.

Той е бил нает на работа през 2017 година в "Тад груп". Кристиян е бил поканен да работи за компанията след репортажа в "Господари на ефира" преди две години, когато хакна МОН. От фирмата останали толкова впечатлени, лично юрисконсултката го е издирила го и привлякла на работа. Решили, че е етичен и интелигентен, и трябва да стане част от екипа им.

Ако бъде освободен, ще остане на работа във фирмата за киберсигурност, категорични са от там. Те разкриха още, че арестът е протекъл по цивилизован начин, но са останали изненадани от задържането на Кристиян. "Вярваме в неговата невинност", казаха още адвокатите.

Кристиян в момента не учи във ВУЗ, но постоянно се е усъвършенствал, стана ясно още от изявлението на фирмата му.

Коментари

Задължително поле