Адвокатът на Мурад Хамид: Изглежда напълно безобиден, стандартен млад човек

Задържаният в България като заплаха за националната сигурност на страната Мурад Хамид изглежда напълно безобиден, като стандартен млад човек, не можете да се уплашите от него, каза служебният му защитник Драгомир Александров пред БТВ. Той критикува службите, които според него би трябвало да работят, а не да раздухват случая.

"Полицията трябва да си върши работата, а не да тръби нагоре-надолу за това, което прави", коментира Драгомир Александров.

Хамид е висок около 1,80 м., със слабо телосложение и къси панталонки. Дали е религиозен или не – това си е неговият личен живот, смята адвокатът му.

Мурад е студент, учи природни науки, а това му е първо посещение в България, каза Драгомир Александров. Той обясни, че с него си говорят на френски и досега го е виждал само един път - на заседанието по мярката за неотклонение, а днес ще го види за втори път.

Днес съдът ще реши за екстрадицията на Мурад Хамид, освен ако той не размисли, след което в седемдневен срок той ще бъде изпратен на Франция, като се подписва и една декларация. Хамид ще има и три дни да размисли, разясни процедурата адвокатът.

Александров обясни, че мярката е гледана миналата седмица, взета му е мярка за неотклонение "задържане под стража", а делото е абсолютно стандартно и по думите му не представлява никакъв интерес.

Мурад Хамид е зет на атентатора срещу френския сатиричен седмичник „Шарли ебдо“ Шариф Куачи . На 28 юли  той бе спрян на турската граница и настанен в център за нелегални бежанци в България. Смята се, че 20-годишният Мурад Хамид, брат на съпругата на Куачи, е искал да се присъедини към групировката „Ислямска държава“ в Сирия или в Ирак.

Мурад Хамид беше заподозрян като трети човек от групата, извършила нападението през януари миналата година, заедно с братята Куачи, но заради солидно алиби  (бил е в час в гимназията в Шарлевил-Мезиер в момента на атентата) и на мобилизацията на съучениците му, той бързо беше оневинен.

Коментари

Задължително поле