Адвокатът на Иванчева: Този тип окови обикновено се слагат на тези, които имат обвинения за доживотни присъди

Това нещо е демонстрация на жестокост, която е безсмислена, коментира Марин Марковски

Иванчева постъпва в болница заради тумор на хипофизата. Лечението му и престоят й в ареста са й докарали и други здравословни проблеми, обясни адвокатът й Марин Марковски, предаде Дарик.

"Тя има и стресова депресия, която е установена с психиатър. Към това, в резултат на стреса, се прибавя и остра парадонтоза, което е болезнено и има опасност да и изпадат зъбите. Това е в медицинската документация", обясни защитникът.

При постъпването си в болницата днес Иванчева е окована с белезници, окови на краката, кожен колан на кръста и е придружавана от охранител. Според Марин Марковски подобни мерки са характерни за лица с доживотна присъда.

"Този тип окови - на краката, с кожен колан през кръста, плюс белезниците, обикновено се слагат на тези, които имат обвинения за доживотни присъди. Формално и практически това е абсолютно излишно. Една болна жена никога няма да тръгне да бяга. Около нея има петима полицаи - огромни мъже, млади, тренирани. Това нещо е демонстрация на жестокост, която е безсмислена", коментира още Марин Марковски.

Десислава Иванчева е в ареста от 17 април, когато бе арестувана и държана окована в белезници над пет часа на централен столичен булевард. Според обвинението тя е бавила умишлено преписките на строителния предприемач Александър Ваклин и да ги задвижи е поискала от него 500 000 лева подкуп. Оттогава Иванчева многократно се оплака от лошите условия в ареста и поиска да й бъде наложена по-лека мярка за неотклонение.

Въпреки че тя беше и временно отстранена от кметския пост, според съда имало данни, че бавела и други преписки, което я поставяло под „висока степен на обществена опасност”.

Марин Марковски потвърди, че вече има заведено дело срещу държавата в Страсбург.

Коментари

Задължително поле