Адвокатът на Лазар Влайков: Пистолетът му не е бил прехвърлян от ръка на ръка

Пистолетът на бившия председател на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков не е бил прехвърлян от ръка на ръка при трагичния инцидент във Виноградец от есента на миналата година, каза пред БТВ Елвира Панкова, адвокат на Влайков. Тогава по време на детско тържество с неговото оръжие беше застрелян 47-годишният Наско Тонкев.

Вчера Влайков беше осъден на 3 години и 4 месеца затвор. Според съда той е виновен за това, че не е взел необходимите мерки за сигурност при боравене с оръжие и от това е последвала смъртта на един човек.

Лазар Влайков е признал фактите и обстоятелствата, изложени в обвнителния акт и делото протече при съкратена процедура, без разпит и изслушване на вещи лица.

Панкова е категорична, че Влайков е предоставил  пистолета единствено на загиналия, който е имал разрешение за носене и употреба на оръжие.

„Най-вероятно пострадалият го е предоставил на детето. Той е бил с лице към детето, има експертизи, а моят подзащитен е бил в гръб”, посочи тя. Според нея няма данни някой друг да е държал оръжието, освен тях двамата.

По думите на адвоката има достатъчно доказателства, че детето е стреляло. „Има разговори в „синя стая”, психолози са разговаряли с него. Навсякъде то е заявило по непринуден начин, че то е стреляло. Даже се интересувало какво се е случило с човека”, отбеляза Панкова.

Тя подчерта също, че няма данни Влайков да е звънял на прокурор веднага след инцидента след щателно извършени проверки от полицията и прокуратурата. „Няма никакви разговори, провеждани нито в деня на инцидента, нито преди него”, увери Панкова.

Адвокатът отбеляза, че ще обжалват, тъй като не са доволни от размера на наказанието.

„В случая то е 5 години и след редукцията става 3 години и 4 месеца. По сходни казуси, които съм имала, такива наказания не са налагани. Наказание от 5 години е прекалено тежко”, каза защитникът на Влайков.

Тя подчерта също, че Влайков не е бил в пияно състояние. „Били са на рожден ден, отчетени са 0,76 промила час след инцидента, но дали той е употребил алкохола преди инцидента или след него, не е ясно. Няма да бъде учудващо, ако човек след настъпване на такъв инцидент изпие глътка – две алкохол”, смята Елвира Панкова.

Коментари

Задължително поле