Адвокат изгонен от зала и глобен с 5 лева

Подсъдимата акушерка Емилия Ковачева и нейният защитник Владимир Янев, обградени от съдебни репортери.

Изгонване от съдебната зала и 5 лв. глоба постанови състав на Софийския градски съд за адвоката на акушерката Емилия Ковачева. Това стана днес на поредното заседание по делото срещу жената, която е обвинена за опит за убийство на новородено бебе през 2015 г.

Съдия Владимир Астарджиев отстрани защитника Владимир Янев, който два пъти поиска отвод на прокурора по делото Николай Христов в рамките на 10 минути, въпреки че съдът отхвърли молбата му още първия път. На всяко заседание досега адвокат Янев дежурно настоява за отводи на обвинителя или съдебния състав, като най-често ги обвинява, че са предубедени във вината на клиентката му.

Днес съдия Астарджиев определи да бъде назначен и служебен защитник на Ковачева, който евентуално да встъпи в процеса при повторен инцидент с Янев.  Преди изгонването на адвоката бяха изслушани две съдебно-технически експертизи на видеозаписите от болницата, на които се вижда как акушерката бие пеленачето Никол. Вещите лица заявиха, че от овала на лицето, телосложението и дължината на косата на жената от записите може да се предположи, че това е Емилия Ковачева. Съдът обаче назначи допълнителна експертиза с участието на антрополог, който окончателно да потвърди дали е тя. Записите ще бъдат гледани в залата на следващото заседание, което е насрочено за 10 април.

Всички процеси вчера, включително делото срещу Ковачева, се забавиха с около 2 часа заради заплаха от бомба в Съдебната палата. Сградата остана затворена до 10,20 ч, тъй като на тел. 112 някой се бе обадил в 8,36 ч за поставен взрив. Злосторникът остана анонимен.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Интересен казус,ако подсъдимата се заинати и не приеме да я защитава служебен защитник.Пет лева глоба за нарушаване на реда в залата/повторно направено искане на отвод след определение на съда,което го отхвърля/.Една кутия цигари.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.