Адвокат Марин Марковски: Не трябва да се допуска съкратено съдебно следствие при умишлените убийства

Кадър от БТВ

"За нито един човек, който е загубил някой близък такава присъда не е справедлива, тъй като, ако трябва да сме точни, той ще излезе от затвора на възраст 50 години - възраст, в която съвсем спокойно може да причини нещо такова на мен, на моята дъщеря, на някой друг обикновен човек. Така погледнато присъдата определено не е справедлива". Това каза пред БТВ бившият съпруг на убитата в Русе Виктория Маринова Свилен Максимов във връзка с осъдения за зверството на 30 г. затвор Северин Красимиров, който се призна за виновен и поиска съкратен процес.

По думите му с така разписаните текстове в Наказателния кодекс у близките на жертвите остава чувството, че извършилите престъплението имат повече права от тях: "Отново апелирам към законодателя - направете така пострадалите да имат повече права, те да почувстват, че са някои, те да почувстват вашата закрила, а не да чувстват за пореден път, че някой решава вместо тях.

По темата говори и адвокат Марин Марковски. Според него във всички случаи, в които има умишлени убийства, не трябва да се допуска съкратено съдебно следствие: "Трябва да се премахне съкратеното съдебно следствие само за тези случаи, като съдията може да определи наказание. Следователно това, че не се намалява с 1/3 не лишава след самопризнание не лишава съда от възможността да отмери справедливо".

Коментари

Задължително поле