Трус от 5 по Рихтер в Гърция

Коя е най-харесваната зодия?

Мачовете и спортът по телевизията днес, неделя, 19 януари 2020

На 19 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за неделя, 19.01.2020

Кокошка снесе яйце с датата на Апокалипсиса (СНИМКА и ВИДЕО)

Жена катастрофира челно, за да изпита вярата си

Халифа Хафтар пристигна в Берлин за участие в международната конференция за Либия

Майк Помпео преговаря с президента на Ирак за напрежението в региона

Принц Хари и съпругата му Меган се отказват от кралските си титли

Расте броят на заразените с мистериозния китайски вирус, проверяват по летищата в САЩ

Трус от 6-а степен разтърси Нова Гвинея

Свидетел на инцидента с убития българин в Истанбул: Размахваше мачете и мълчеше, след което се барикадира

75 души пострадаха при сблъсъци пред парламента в Бейрут

Хайко Маас: Доставките на оръжие за Либия трябва да бъдат преустановени

Адвокат Момчил Мондешки: Аз съм човекът от записите на Ченалова

– Адвокат Мондешки, в публичното пространство изтекоха записи свързани с разговори между Янева и Ченалова и се появи Вашето име. Вие ли сте човекът от записите?

– Да, аз съм човека от записите и никога не съм го крил.

– Знаехте ли за записите?

– Не само, че знаех, но участвах напълно съзнателно в тези записи.

– Това което казвате е шокиращо!

– Но е факт. Досега предпочитах да мълча, но темата „Яневагейт“ започна да рефлектира върху мен. Имам предвид искането да бъде образувано дисциплинарно производство срещу мен във връзка с този скандал. Поради това реших да разкажа как бяха направени записите. Казвам го директно – записите бяха направени от Румяна Ченалова, в дома й, с диктофон. Седяхме в хола, на диваните, около масата и Румяна включи диктофона. Всички знаехме, че разговорът ни ще се записва.

– Кои всички ? Имаше ли и други освен Вас, Ченалова и Янева?

– Знаете кои. Другите не искам да посочвам поименно към момента.

– Казвате, че сте знаели, че се записва ?

– Да знаехме.

– Тогава защо бяха направени тези записи?

– Към този момент положението с Владимира Янева и Руми Ченалова бе доста тежко. Румяна предложи да направим записите, за да бъдат нещо като застраховка. Аз участвах, за да помогна.

– Като застраховка – срещу какво?

– Да, като гаранция, че ако проблемите им продължат, записите могат да послужат, да се използват. В записите използвахме имената на влиятелни хора, за които това можеше да е окаже проблем вбъдеще.

– Не разбирам, каква беше целта на записите?

– Мисля, че го казах ясно. Целта беше, записите да им помогнат да се оправят с проблемите си, а след като бяха освободени като съдии, вече не знам. Не си задавах тогава въпроса, как ще бъдат използвани. По-късно Ченалова ми каза, че е говорила с определени хора, спомена Христо Иванов и близки до Прокопиев, че ако им даде нещо интересно срещу Борисов и Цацаров и други, то тези хора щели да й помогнат по някакъв начин. Искаше да се върне в съдебната система. Тогава каза, че ще им предостави записите. Аз бях против, но тя бе решила. Помолих я да не ме замесва. После знаете какво се случи. Вероятно същите хора са й казали да предаде записите на сайта „Биволъ“.

– Кои хора – кажете имена?

– Както ви казах, спомена Христо Иванов, а за другите говореше като за онези хора от „Капитал“.

– Значи Румяна Ченалова е търгувала записите срещу спокойствие?

– Може да се каже така, по – късно разбрах, че е обикаляла и други хора, които биха могли да имат интерес от записите, да ги използват. Включително, че е пътувала и до Белград, да се срещне с Цветан Василев. Не мога да твърдя със сигурност.

– Значи записите са правени нарочно. Колко разговора записахте?

– Аз присъствах на една среща. Тогава се уговорихме предварително, какво ще говорим, е разбира се най-общо. Мисля, че имаше още един запис от среща, на която не съм присъствал.

– Казвате, че записите са правени на диктофон, защо тогава се твърди и „Биволь“ беше писал, че върху тях има маркери от СРС-та?

– Категорично бяха направени на диктофон. Ако е вярно, че върху тях има маркери на СРС-та, това според мен означава, че са били технически манипулирани след това. Вероятно за да приличат на СРС–та и да не е ясно авторството, не знам. Ако си спомняте дори в сайта „Биволь“ първо заявиха, че записите не били СРС-та, а после, че имало маркери. Каква им е целта, питайте тях.

– Най-важният въпрос обаче е – вярно ли е това, за което се говори в тези записи? Вие също споменавате конкретни имена, познанства, информация, дори такава от ДАНС? Щели сте да играете карти с премиера, някой Ви е казал, че съдия е на разработка. Службите били на ДПС, Пеевски и Борисов били много близки, намесвате името на прокурор Борислав Сарафов. За Сотир Цацаров да не говорим, от записите излиза, че той е изпълнил поръчка на Бойко Борисов да „опраска“ Янева. Така ли е?

– Глупости. Няма как да е вярно по простата причина, че историите са съчинени, а аз не познавам нито едно от споменатите в разговора лица – нито Цацаров, нито Сарафов, нито Пеевски или Борисов. Сами разбирате, че това е смешно. Идеята ни тогава беше да се говорят неща, които могат да звучат достоверно, хиперболизирано и как да кажа – пикантно за определени хора. Някой позвънил на някой, някой казал нещо на някого – такива неща. А и съм почти сигурен, че записите, така нарязани на части, са били и допълнително манипулирани. Мина доста време и не си спомням съвсем точно какво си говорихме. Все пак, тогава не съм мислил, че ще се стигне до разговор, който ще бъде публикуван.

Да, но след публикуването на тези разговори Висшият адвокатски съвет беше сезиран от новосформирания Инициативен комитет за адвокатска реформа, с искане да Ви бъде образувано дисциплинарно производство. Как го оценявате?

– Мога да определя това искане като абсолютно несериозно, защото не почива на никакво основание. Следя какво се случва, но не мисля, че е нормално да се иска дисциплинарно производство спрямо действащ адвокат, по публикации, мнения и т.н., и то изразени от заинтересовани лица и публикувани в медиите, използващи темата „Яневагейт“ за постигане на политически цели. Ако видите кои са авторите и хората, които стоят зад това искане, веднага ще ви стане ясно какво се цели с него и чии интереси се обслужват. Тук не става дума за съсловна организация, която да се грижи за интересите на адвокатите. Става дума за хора, чиято единствена цел е да прокарват лобистки интереси в адвокатурата и то под добилата популярност в последно време дума „реформа“. А реформа в случая няма, по начина, който налага кръга “Капитал“. Акцията срещу мен е първото им активно мероприятие.

– В някои медии бяхте описан като „вратата“ към Софийски градски съд по времето, когато негов председател беше именно Владимира Янева?

– Това, че съм определян като „врата“ към Софийски градски съд е абсолютна манипулация на хората от кръга „Капитал“, защото атаките към Владимира Янева започнаха именно от този вестник още преди две години. Спомнете си, че имаше серия от публикации, с които се целеше да се дискредитира тогавашното ръководство на съда. На тези хора вероятно им е трябвало име на адвокат, което да свържат с председателя на съда. Познанството ми с Янева бе известно на доста хора. Аз я познавам от времето много преди да стане председател и не виждам нищо укорително в това. Никога не съм използвал познанството си с нея, за да се опитвам да влияя върху съдебни производства. А Руми Ченалова познавам покрай Владимира Янева, двете бяха близки.

– Какъв е смисълът обаче от това, да се дискредитира цялото ръководство на най-големия български съд?

– Вероятно, за да се заменят едни съдии с други. Не знам, не намирам друго обяснение.

– Благодаря Ви, адвокат Мондешки.

 

 

 

„Труд“ прилага и два звукови файла, демонстриращи как Румяна Ченалова подготвя техническото средство за запис.

 

 

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (31)

 1. Това интервю е абсолютна постановка! пълна лъжа, за да бъдат злепоставени невинни хора! Този мухльо е за затвора!

 2. Tова се казва мъжка постъпка. Приветствам адв. Мондежки,че най накрая каза истината.
  Никога не съм се съмнявала,че някой друг е правил тези записи. Г-жа Ченалова е постъпвала и с колегите си в Стара Загора по същия начин. Аз съм колега който е пострадал от нея. Идеята е 100% процента на Ченалова. Г-жа Галя Георгиева е права,че тя е много маниполативна и с всички постъпя нечестно. Иначе се прави на светица.
  А сега успех.

  1. Прекалено неграмотен си, за да си съдия! Не можеш да ни заблудиш, че си нещо повече от един жалък, глупав и продажен трол 😉

  2. Ако вие сте съдия, аз съм космонавт! Името на адвоката е МондеШки, а не МондеЖки; пише се не манипОлативна, а манипУлативна, макар че такава дума няма в българския език ли поне не е относима към контекста на написаното и не на последно място – няма думичка „постъпя“, а „постъпва“. И не цапайте магистратската професия с неграмотните си писания. Когато станете съдия, моля, заповядайте във форума.

   1. НЕ Е ОТ ЗНАЧЕНИЕ ПРАВОПИСА, ВАЖНО Е СЪДАРЖАНИЕТО! В СТИЛА СОРОСОИДИТЕ И ГРАНТАЖИИТЕ ! ХИХИХИИИИИ – ПЛЯС !

 3. Вече се изясни ситуацията-как и защо се появиха тези така наречени записи на Ченалова. Сега ще видим тя като тичаше по студиата и коментираше все едно не е била там .Това се казва хладнокръвно лъжене от страна на тази застаряваща измамничка Ченалова! До първи и втори коментар само неразбрах те пияни ли пишат или поне да кажат какво точно имат предви,че от чалга изказванията им не се разбира

  1. А един мармот….Адвоката дали си мисли, че звучи убедително….

   1. КЪДЕ Е ГАЛЯ ГЕОРГИЕВА ... СТРИНА РУМЯНА ДА Я ПРОВЕРЯТ каза:

    А ти бе Румянче, как звучиш, все не знаела, все не чувала, все не видяла, а на всяка мандажа мирудия. Нещо ти куца версията. Не познавала мъжа от записите, не знаела кой е ! А после, стрино, се сети като прекратиха делот, че го познаваш, излизайки от следствието!!! А ма стрино Румяно, ти на ква са праиш ма!??? Я да те питаме от стара загора за едно дело НОХДс 158/2009г. ЗА ЕДНИ ТЕТРААДКИ И ПОДКУПИ И ТИ ПАК НЕЩО … А … КЪДЕ Е ГАРЛЯ ГЕОРГИЕВ!?

 4. Радев и Емил Зола- явно сте на щат при момчето с червените бузки и пишман „репортерката“ Чакалова

  1. Василев, ти от кой буклуджийски контейнер изкочи,ве?

 5. Последни новини от ДАНС -Ченалова оглавява отдела по СРС-тата

 6. Кучето ли натискаше бутоните? На него спуснахте ли му опорни точки предварително или се включи съвсем спонтанно?

 7. Е, то наистина започнаха да ни вземат за последните глупаци!!!! Този Мондешки почти да му повЕрвам!!!!! ‘Бах ти и тъпанарите – и Мондешки, и аверчетата му.

 8. Какво ни занимават пак с тази Ченалова да ходи в затвора където и е мястото.

 9. Блъсков, не си го измислил както требе! Още творчество, чукча, още!

 10. Труд, само балъци ли останаха сред читателите Ви? Целият мозъчен тръст на Борисов, Цацаров и Пеевски това ли успя да съчини за толкова време?
  На това интервю може да повярват само онези, които преЦедателя нарича матрял.
  И защо не пуснете останалата част от записите, които прилагате, за да чуем какво има там?

  1. И аз си мислех същото,но ти го казваш перфектно.Всички тези приказки имат едно название:РЕКОНТРАДЕЗИНФОРМАЦИЯ (по РАЙДОВСКИ).

 11. Според мен и адвоката е жертва в цялата тази история със записите…Хора, дайте да се фокусиране към по-съществения проблем за момента…избори, президент. Нали се сещате, че целта на тези глупости, е да отклонят вниманието на уважаемия избирател. Темата със записите вече се „изтърка“, лош сценарии, слаба режисура, само актьорите са на ниво…

 12. Това „интервю“ е пълна глупост! даже в БЛИЦ искат Бивол и Прокопиев да се извинят на премиера! А защо да му се извиняват, като още утре г-н Цацаров ще ги нашляпа публично за назидание и ще си получат заслуженото! И да излезе Узунов, сега да каже, че и той е бил на записите, даже e сменял батериите на диктофона и е палил цигарата на Чаналова, за да е по-автентично.

  1. Напротив пълна глупост са тези записи, които са били планирани предварително. Освен хората в тях, отговорност трябва да бъде потърсена и на всички, които участваха в промиването на мозъците на хората с тяхното разпространение.

 13. На практика адв. Мондешки в това интервю си признава, че доброволно се е съгласил да участва в заговор, заедно с други лица, за измисляне и разпространяване на неверни истории с цел изнудване на лица, участващи в управлението на държавата. Много „умен“ адвокат, няма що…

 14. Труд!… Защитникът на трудовия народ, защитава
  известните дебелаци, Пеевски, Цацарски и …

 15. Много ми е интересно Бивол как сега ще обяснят, че нямат нищо общо. Няма такива измамници и рекетьори.

 16. Не може да е истина!Хора,дето са съдили други хора да правят записи с „пикантно“ съдържание.Странни идеи,но пък са го докарали на достоверност по отношение на речника на премиера.Как ли са се кикотили като са прослушвали творенията си?Хем смешно,хем тъжно,тъжно за правосъдието.

 17. Поредната лъжа лъсна, както и с Прокопиев тези дни стана. Вижда се колко са „обективни“ и Бивол и че са едни рекетьори, пълни лъжци.

 18. Иво Прокопиев, Румяна Ченалова, Христо Иванов и Бивол плачат за затвор с техните измислени записи, които се опитват да бутнат демократично избрано правителство! Време е да изгоним от страната този олигарх Прокопиев, който дърпа задкулисието в България!

 19. БРАВО НА МОНДЕШКИ! НА ТЕЗИ РЕФОРМАТОРИ ЩЕ ИМ СПРАТ СТИПЕНДИИТЕ ОТ АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ! ГЛАД, ГЛАД, ГЛАД И ПАК ГЛАД ГИ ЧАКА

 20. Знаете ли, че Мондешки е изкупил целия Троян, Ферарита у а. 🙂 Много пари мн нещо.

 21. Браво на Мондешки! Належи до червонец реформаторския котлон и подмириса на скрум от задните части на Радан Кънев и Христо Иванов, а като гледам Прокопиев как се заяжда с Мондешки, малииии бръкнал му е в гъ.ът дебел!

 22. БРАВО НА МОНДЕШКИ ! МОМЧИЛ Е ЖЕРТВА НА ПОЛИТИЧЕСКА РЕПРЕСИЯ ОТ СОРОСОИДИТЕ! ХРИСТО ИВАНОВ /ПРОВАЛЕН МИНИСТЪР НА ПРАВОСЪДИЕТО И СНИ НА ЧЛЕНОВЕ НА НАРОДНИЯ СЪД НА БКП/, КРИСТИАН ТАКОВ /ВНУК НА ПЕКО ТАКОВ /ВИНОВЕН ЗА НАРОДНИЯ СЪД – БКП/, АТАНАС ЧОБАНОВ /КАНДИДАТ ЕВРОДЕПУТАТ ОТ ЗЕЛЕНИТЕ ПРЕЗ 2014Г./ И СОБСТВЕНИК НА БИВОЛ, СЪЩО ГРАНТАДЖИЯ И ФИНАНСИРАНИ ОТ АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ И СОРОС., КАПИТАЛ И ИВО ПРОКОПИЕВ И НЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО ЕКС ПРЕЗИДЕНТА ПЛЕВНЕЛИЕВ. АКО ОБОЩИМ ПЛЕВНЕЛИЕВ Е ИМОЛ ЗА КОНСУЛТАТНТИ КРИСТИАН ТАКОВ /СЛЕД АКЦИЯТА „РАНОБУДНИТЕ СТУДЕНТИ“ ПРОЕКТ НА СОРОС/ И НЕЛИ ОГНЯНОВА /ДИРЕКТОР НА ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО/. ЗЛОВЕЩО Е … МОНДЕШКИ С ТЕБЕ СМЕ … ТИ СЕ ГЕРОЙ …

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.