Адвокат Мондешки потвърди за нагласените записи пред прокуратурата, ще разпитват Янева и Ченалова

Прокуратурата е възобновила разследването по случая "Яневагейт", а адвокат Момчил Мондешки е бил разпитан днес. Това обяви на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

"На 2 ноември тази година в късните следобедни часове главният прокурор се самосезира по публикация на вестник „Труд“ и възобнови наказателното производство по делото „Яневагейт“, съобщи тя.

През разследващите Мондешки е потвърдил казаното в интервюто си пред "Труд" - че записите са нагласени.

Предстоят нови разпити - на съдийките Румяна Ченалова и Владимира Янева. За разпит ще бъдат извикани и Атанас Чобанов и Асен Йорданов от "Биволъ", които твърдят, че разполагат с още записи. Обявените от сайта до момента ще бъдат отново изискани, тъй като все още не са предоставени.

Според Румяна Арнаудова разследването няма да се ограничи само с тези разпити, ще бъдат проведени и други, ако прокурорът прецени. „Ще бъде установено първо какво се е случило. На всички е известно, че в един момент се лансира версия, че това са нарочно направени записи. За нас е от основно и изключително важно значение да установим дали това е запис, който е случайно направен, това не са специални разузнавателни средства, но трябва да знаем дали е резултат на използване на техника, която е предназначена за негласно събиране на информация или се касае до това, че е умишлено направен този запис“, обясни говорителят на главния прокурор.

Възможно е разследването да тръгне и в друга посока, тъй като в момента то е за незаконно използвана техника за записване.

Румяна Ченалова вече е с няколко прецизирани обвинения. Те касаят дело, по което страна са Обединени енергийни търговци. Въпреки, че не е била внесена държавна такса за исковата им молба от 6 млн. лева, Ченалова е започнала да гледа делото. След това е наложила запор на сметки на НЕК, последвало и двойно увеличение на иска. Ченалова е извършила и документно престъпление, каза Румяна Арнаудова, като е допуснала поправка на протокол от съдебно заседание и по този начин е станала промяна на фактури.

След като вчера се е запознала с всички доказателства от разследването, Ченалова поискала отвод на наблюдаващия прокурор. Ако това искане бъде отхвърлено, обвинителният акт ще бъде внесен в съда в много бързо.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право