Адвокат на инвеститорите в "Младост": Застрояването няма да спира

Застрояването върху зелена площ в „Младост” няма да спира. Това обяви пред БТВ адвокатът на инвеститорите Явор Тенчев. Преди ден живеещите в района застанаха срещу багерите и се обявиха против новата жилищна сграда.

По думите му те разполагат с валидно влязло в сила разрешително за строеж и всичко се случва по закон. Проектът бил освен за жилищна част и за детска площадка с малък парк. Живеещите в района обаче продължават да недоволстват. Те искат да запазят зелената площ непокътната. По скици в общината обаче още от 80-те години мястото е отредено за застрояване. Хората от квартала се заканват, че протестите им няма да спрат.

„На това място никога не е имало зона за озеленяване и по стария и по новия план тук е отредено за жилищно строителство. Имаме разрешение влязло в сила от месец юли. Имаме протокол за откриване на строителна площадка”, коментира адвокатът.

Новоизбраният кмет на квартала Десислава Иванчева заяви, че щом гражданите не искат строеж, ще се търси решение. „Хората не са уведомявани. Ако бяха попитали хората тогава щеше да има решение.  Строителните фирми също трябва да попитат администрациите дали е говорено с гражданите”, коментира тя.

Тенчев допълни, че фирмата няма против да прекрати строежа на добра воля докато се изясни казуса, но искат гаранция, че кметът ще спази закона. „Този устройствен план е минал 4 обществени обсъждания в района и на тях са присъствали хора от квартала”, каза той.

Влади Калинов, от столичния контрол по строителството, добави, че планът предполага на тази площ да има строеж още от 1986 г. сградите дори са изместени, за да се отвори пространство за площадка. По думите му основният проблем е, че няма комуникация с гражданите.

Коментари

Задължително поле