Адвокатът на Москов: Не са нарушени никакви законови процедури

Не е нарушен авторитетът на Министерство на здравеопазването. Това каза пред журналисти Менко Менков, адвокат на министърът на здравеопазването в оставка д-р Петър Москов, предаде „Фокус“.

„Обвиненията са за престъпление по служба по чл. 282 от НК и за умишлена безстопанственост. Посочени са текстове от закона, които министър Москов е нарушил. Процедурите по тези две решения на Министерски съвет за тези две съответно дарения от българска страна и получавани от турска страна ваксини – двойната размяна, нямат абсолютно нищо общо с реда, който прокуратурата е счела, че министър Москов е нарушил. Те са извършени по съвсем друга процедура, на пълно законово основание и след изчерпване на всички възможности за снабдяване с посочената от Турция ваксина по друг начин“, коментира адвокатът на д-р Петър Москов.

По думите му няма нарушение на нито една законова процедура. „Най-важното нещо е, че авторитета на на Министерството на здравеопазването не е нарушен, така както е записано в постановлението, че това са вредните последици, че е бил нарушен авторитетът на МЗ. Няма нищо подобно и тази ваксина е абсолютно годна да произведе действията, които се искат съгласно предписанията ѝ и е свършила работата си “, коментира адвокат Менков. По думите му министърът на здравеопазването е свършил едно добро дело вместо да бездейства и 100 хил. деца да останат без имунизации.

„Второто обвинение е за умишлена безстопанственост, тъй като един началник на производствен цех в това държавно предприятие, чийто принципал е МЗ – „Бул Био“ е извършил нещо си“, коментира той. По думите му за третото обвинение министър Москов е извършил проверка, установил някакви нарушения, назначил вътрешен одит и е сезирал прокуратурата да търси отговорност на този човек.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право