Адвокат Венцислав Фоти: При всяка промяна на ЕГН остава следа

Кадър: NOVA

Според адвокат Венцислав Фоти смяната на име става по съдебен ред, чрез Закона за гражданската регистрация. Той дава възможност едно лице да промени собствено, бащино или фамилно име в случай, че то е опозоряващо, осмиващо, обществено неприемливо или важни обстоятелства налагат това.

„Подава се молба до съответния районен съд и той преценява дали е налице някое от въпросните обстоятелства", каза адвокат Фоти пред NOVA.

Няма обаче процедура, по която даден човек може да поиска смяна на ЕГН-то си, уточнява юристът. Номерът се дава от съответната администрация. Ако има грешка в акта за раждане, това няма как да бъде установено от съда. Има вратички и възможности, по които да бъде сменено ЕГН или част от него. Това се случва през производство за установяване на факти по реда на гражданско-процесуалния кодекс.

"Тоест може да се установи, че датата на раждане не е правилно вписана. Когато има съдебно решение, което установява такъв факт, съответната администрация е длъжна да се съобрази с него. По същия начин стоят нещата и, ако човек установи, че не му е вписан правилно полът или когато става въпрос за осиновяване. От всяка промяна на ЕГН или част от него остава следа в съответната администрация. За да бъде променено едно ЕГН, трябва да има писмено доказателство, подадено заявление или съдебно решение. Това е лесно проверимо”, добави още Венцислав Фоти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право