Адвокат съди прокуратурата за неплатени 39 267 лева

Дължимите пари за Пламен Проданов са след напускане му на следствието

Адвокатът от Велико Търново Пламен Проданов е единственият бивш следовател, който води дело срещу прокуратурата по Закона за съдебната власт и засега е успял да спечели 14 279 лв. за неизплатени заплати след напускането си. Той завел дело за общо 39 267 лева. Пламен Проданов е действащ адвокат и е напуснал следствието преди три години след като се пенсионирал. Той има над 10 г. служба в Окръжна следствена служба, която сега е отдел на прокуратурата. Освен като адвокат, Проданов е известен и като масажист.

Държавната институция не му платила полагащите му се брутни заплати след като излязъл от системата, които според него трябвало да са 13. Реално му броили много по-малко пари и той завел дело. Районният съд в старата столица е решил, че на Проданов му се полагат четири заплати в размер на 14 279 лв. Окръжният съд е потвърдил решението на първата съдебна инстанция, а юристът има право на обжалване пред ВКС.

„Действително само аз дръзнах да си търся правата след пенсиониране от системата. Считам, че неправилно съдът е приел, че следва да бъдат приспаднати платените ми 9 брутни работни заплати от полагащите ми се 13 такива, тъй като макар и изплатено от бюджета на съдебната власт, то не е получено за придобит стаж в органите на съдебната власт. Само две от тези получени 9 брутни трудови възнаграждения са за стаж на длъжност "следовател", а останалите са за стаж в системата на МВР, поради което само две от тези възнаграждения следва да бъдат приспаднати, а не 9, както неправилно е изчислил районният съд“, коментира пред "Труд" адвокат Проданов.

Въпреки това обаче той няма да обжалва решението пред върховната инстанция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право