Административен съд решава за дрогиран кмет

Георги Георгиев

Казусът с осъдения за шофиране след употреба на кокаин кмет на Калояново Георги Георгиев, който въпреки това не беше освободен от поста, стигна до Административния съд в Пловдив.

Георгиев беше засечен да кара служебна кола на Община Калояново под влияние на кокаин в следобедните часове на 10 ноември т. г. 2 дни по-късно призна вината си и сключи споразумение с прокуратурата, като договори наказание от 8 месеца условно с 3 години изпитателен срок, 400 лева глоба и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за 1 година и 6 месеца. То беше одобрено от Районния съд в Пловдив и влезе в сила в същия ден.

Влязла в сила присъда е основание за предсрочно прекратяване на мандата на един кмет по Закона за местното самоуправление и местната администрация, но когато на 25 ноември Общинската избирателна комисия в Калояново заседава по казуса, не беше събрано нужното квалифицирано мнозинство за освобождаването на Георгиев. На заседанието са присъствали 11 от 13-те членове на комисията, “за” освобождаването на Георгиев от поста са гласували 7 от тях, “против” - четирима.

Решението на ОИК е атакувано пред Пловдивския административен съд от жител на общината на име Красимир Димов. Със свое разпореждане от 30 ноември съдът му дава 3-дневен срок да обясни дали е представител на партия и в какво качество подава жалбата.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право