Административните услуги да се предоставят по идентичен начин в цялата страна

Това решиха областните управители на форум в Арбанаси

Една и съща услуга да се предоставя по един и същи начин във всички областни администрации в страната. Около това предложение се обединиха всички областни управител и експерти от областните администрации в страната, които участваха в кръгла маса във великотърновското село Арбанаси за представяне на резултатите от инвентаризацията на услуги, режими и регистри.

По време на дискусията бяха обсъдени теми свързани със стандартизиране на административните услуги на областните администрации и подобряване на организацията и поддържане на регистрите в държавната администрация, като се унифицира предоставянето на най-често използваните вътрешно-административни услуги.

Дискусията е част от проекта „Трансформация на модела на административно обслужване“, изпълняван от Администрацията на Министерски съвет. Целта е превръщането на удостоверителните услуги за гражданите и бизнеса във вътрешно-административни услуги. По тази тема бе постигнато съгласие да отпаднат поне пет от услугите, което трябва да е факт, най-късно от 1 януари 2019 г. След това отпадналите услуги ще станат вътрешно служебни дейности. Освен това предоставяните услуги, чиито краен ползвател са гражданите бизнесът, ще бъдат електронизирани.

Дискусията бе открита от областния управител на Велико Търново проф. д-р Любомира Попов. "Приветствам участниците в тази среща, която е от важно значение не само за подобряване на услугите, а и за намаляване на административната тежест при предоставянето от държавната администрация на услуги и информация на гражданите и бизнеса. Този процес трябва да обхване не само администрацията на областно ниво, но и във всички държавни и териториални структури.

Вместо да изискваме от потребителите да предоставят информация, която е налична в нашите масиви, гражданите ще я получават по служебен път, това е първата стъпка от този процес на улесняване на достъпа до услуги. Резултатите от проекта ще са база за следващите стъпки в процеса на намаляване на административната тежест в страната", каза тя при откриването на форума.

Участниците в срещата бяха директорът на дирекция „Модернизация на администрацията“ на Министерския съвет Красимир Божанов, представител на политическият кабинет на заместник министър-председателят Томислав Дончев, представители на областните администрации от цялата страна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България