Административният ръководител Иван Гешев: Дела заляха спецпрокуратурата

Снимка: Архив

Двойно се увеличили сигналите срещу корумпирани кметове и общински съветници

Най-важните дела в страната заливат специализираната прокуратура, обвинителите са недостатъчно и работят без елементарни битови условия в тесни кабинети. Това е равносметката, която направи вчера Иван Гешев за работата на ръководената от него специализирана прокуратура през 2017 г.

Докато жалбите и сигналите за корупция по високите етажи на властта се увеличават, прокурорите изнемогват в сградата на столичната ул. “Черковна”. Обвинителите все още не са достатъчно, въпреки че Висшият съдебен съвет отпусна допълнителни бройки.

“При нас положението е ужасяващо, а в съда е трагично. Най-важните дела са при нас, без елементарни битови условия, няма как да очакваш резултат. Въпреки това се стремим всяка седмица да правим нещо и го правим най-добре в държавата. И в един момент някой ще се пречупи, ако не се е пречупил вече”, предупреди Гешев. Той отчете, че през 2017 г. са се увеличили жалбите и сигналите за корупция по високите етажи на властта след като с промени в законодателството бяха разширени правомощията на прокуратурата.

“Преписките в отдел “Антикорупция” са над два пъти повече от тези в останалите 3 отдела - 402 срещу 193”, каза Гешев. Най-много са сигналите срещу кметове, заместниците им и общински съветници. 270 са осъдените за 2017 г. от спецсъда, а през 2016 г. те са били 136. Над 50% от наказанията са след споразумения с прокуратурата. “Споразумението не е мръсна дума, а означава, че тези хора се признават за виновни”, категоричен е Гешев и добави, че вече е факт първата влязла в сила присъда за тероризъм в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право