На 4 април 2020 да почерпят

Нови занимания за Рибите, Лъвовете могат да получат заем – Дневният хороскоп на Алена

Вирус и вирусолог

Министър Захариева: Планът „Маршал“ ще бъде следващият европейски бюджет

Хората под 20 години със забрана да излизат по улиците в 30 турски града

Кристалина Геориева: Намираме се в период на рецесия, много по-лоша от световната икономическа криза

Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

Депутатите удължиха извънредното положение до 13 май

ЕС затворен за света и след Великден

Лекари от ВМА: Не сме почивали от края на февруари

Почина певецът, изпял „Ain’t No Sunshine“

Сексът ни дава сили срещу COVID-19

Обявиха договора за производство на самолетите F-16 Block 70

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Гешев за данните за манипулиране разпределението на дела: Ако е истина, това ще е коронавирус в съдебната система

Административният ръководител Иван Гешев: Дела заляха спецпрокуратурата Двойно се увеличили сигналите срещу корумпирани кметове и общински съветници

Снимка: Архив

Най-важните дела в страната заливат специализираната прокуратура, обвинителите са недостатъчно и работят без елементарни битови условия в тесни кабинети. Това е равносметката, която направи вчера Иван Гешев за работата на ръководената от него специализирана прокуратура през 2017 г.

Докато жалбите и сигналите за корупция по високите етажи на властта се увеличават, прокурорите изнемогват в сградата на столичната ул. “Черковна”. Обвинителите все още не са достатъчно, въпреки че Висшият съдебен съвет отпусна допълнителни бройки.

“При нас положението е ужасяващо, а в съда е трагично. Най-важните дела са при нас, без елементарни битови условия, няма как да очакваш резултат. Въпреки това се стремим всяка седмица да правим нещо и го правим най-добре в държавата. И в един момент някой ще се пречупи, ако не се е пречупил вече”, предупреди Гешев. Той отчете, че през 2017 г. са се увеличили жалбите и сигналите за корупция по високите етажи на властта след като с промени в законодателството бяха разширени правомощията на прокуратурата.

“Преписките в отдел “Антикорупция” са над два пъти повече от тези в останалите 3 отдела – 402 срещу 193”, каза Гешев. Най-много са сигналите срещу кметове, заместниците им и общински съветници. 270 са осъдените за 2017 г. от спецсъда, а през 2016 г. те са били 136. Над 50% от наказанията са след споразумения с прокуратурата. “Споразумението не е мръсна дума, а означава, че тези хора се признават за виновни”, категоричен е Гешев и добави, че вече е факт първата влязла в сила присъда за тероризъм в България.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.