Стефан Софиянски предлага нова Конституция От 2007 г. сме член на ЕС и трябва да градим по нов начин нашите обществени отношения, заяви бившият кмет на София

От Белия дом официално съобщиха, че Тръмп няма да участва в Световния икономически форум в Давос

Евростат: На 100 хиляди българи се падат 64 общопрактикуващи лекари

Португалия открива специални коридори на летищата си за британците

Атанасовден е

Берлускони ще се кандидатира на евроизборите през май

Вучич: Сърбия приема решенията си въз основа на волята на совите граждани, а не според указанията на чужди правителства

Отново мръсен въздух в София, в някои части завишението е 6 пъти над нормата Завишени нива на фините прахови частици има в още няколко града

Франция запазва военното си присъствие в Сирия и Ирак и през 2019 г.

На 18 януари 2019 да почерпят

Германия: Никой не може да спре „Северен поток-2“

Принц Филип катастрофира

Алиша Кийс ще е водещ на музикалните награди „Грами“

Гори хранилище на химическия завод „Агрополихим“ в Девня

Депото за отпадъци в Кърджали от днес има компостираща инсталация

Административният ръководител Иван Гешев: Дела заляха спецпрокуратурата Двойно се увеличили сигналите срещу корумпирани кметове и общински съветници

Ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев отчете резултатите за 2017 г. Снимка ТРУД

Най-важните дела в страната заливат специализираната прокуратура, обвинителите са недостатъчно и работят без елементарни битови условия в тесни кабинети. Това е равносметката, която направи вчера Иван Гешев за работата на ръководената от него специализирана прокуратура през 2017 г.

Докато жалбите и сигналите за корупция по високите етажи на властта се увеличават, прокурорите изнемогват в сградата на столичната ул. “Черковна”. Обвинителите все още не са достатъчно, въпреки че Висшият съдебен съвет отпусна допълнителни бройки.

“При нас положението е ужасяващо, а в съда е трагично. Най-важните дела са при нас, без елементарни битови условия, няма как да очакваш резултат. Въпреки това се стремим всяка седмица да правим нещо и го правим най-добре в държавата. И в един момент някой ще се пречупи, ако не се е пречупил вече”, предупреди Гешев. Той отчете, че през 2017 г. са се увеличили жалбите и сигналите за корупция по високите етажи на властта след като с промени в законодателството бяха разширени правомощията на прокуратурата.

“Преписките в отдел “Антикорупция” са над два пъти повече от тези в останалите 3 отдела – 402 срещу 193”, каза Гешев. Най-много са сигналите срещу кметове, заместниците им и общински съветници. 270 са осъдените за 2017 г. от спецсъда, а през 2016 г. те са били 136. Над 50% от наказанията са след споразумения с прокуратурата. “Споразумението не е мръсна дума, а означава, че тези хора се признават за виновни”, категоричен е Гешев и добави, че вече е факт първата влязла в сила присъда за тероризъм в България.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.