Административният съд в Шумен за 10 години без протакано дело

Шестимата магистрати на Административния съд в Шумен са образували и разгледали 7 140 дела за десетте години от създаването му. До вторник 7 050 от всички казуси са свършени. Това отчете пред журналисти председателят на съда Кремена Борисова по повод юбилея и уточни, че средно годишно съотношението свършени-висящи дела е било 95/5%. Близо 89% от делата в Админстративен съд-Шумен са разгЛеждани и приключвани в тримесечен срок.

Няма нито един съдебен акт, постановен извън законово определения срок. "Така е още от първата година на създаване на съда и много се гордея с този показател", каза Борисова, която скоро ще отстъпи шефския пост след два успешни мандата начело на институцията.

Като успех шуменските магистрати отчитат и факта, че 87% от постановените им решения, които са обжалвани пред по-горна инстанция, са били потвърдени.

През 2012 г. Шуменският административен съд бе обявен за "съд-модел" за работата си по проекта "Усъвършенстване на работните процеси в съда". До февруари м.г. магистратите имаха проблем с базата и правораздаваха под наем, но вече година са в собствена сграда, която изцяло покрива нуждите на съда от зали и кабинети.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право