Административният съд реши: Трябва да се прекратят правомощията на кмета на Благоевград

Административният съд реши, че правомощията на новия кмет на Благоевград Румен Томов трябва да бъдат прекратени. Съдията по казуса според закона върна делото в Общинската избирателна комисия с указание да се събере комисията и да прекратят пълномощията му.

Припомняме, че до делото се стигна, след като екскметът Атанас Камбитов подаде сигнал в ОИК – Благоевград за това, че Румен Томов не е заличил участието си във фирмата си в задължителния едномесечен срок от избирането му, т.е. до 4 декември, което е нарушение на чл. 41, ал. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация.

След извършена проверка, при която бяха изискани документи от Търговския регистър и становище на кмета Румен Томов, на 20 декември 13-членната Общинска избирателна комисия с 9 гласа „против“ и 4 гласа „за“ реши, че няма да прекрати пълномощията му. Решението бе обжалвано от четири партии в Административния съд, който излезе с решение, че наистина има нарушение на закона и ОИК трябва да поправи решението си.

Решението на съда може да се обжалва в 7-дневен срок пред ВАС. Ако се потвърди, то в Благоевград ще има нови избори за кмет на общината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика