„Адмирал Горшков“ пое на дежурство към Атлантика

Въоръжен с набор от ракети, корабът е дълъг 130 метра и има екипаж от около 200 души.

Въоръжен с хиперзвуковите ракети “Циркон”

Смята се за възпиращ ход на Москва

Руският президент Владимир Путин изпрати фрегатата “Адмирал Горшков” в Атлантическия океан, въоръжен с новата хиперзвукова крилата ракета “Циркон”, централната част от хиперзвуковия арсенал на Русия.

Маневреността и скоростта на хиперзвуковите ракети - пътуващи със скорост до девет пъти по-висока от скоростта на звука - им позволява да избягват повечето противоракетни отбрани, но “Циркон”, е малко вероятно да осигури някакво допълнително оперативно предимство във войната в Украйна, коментират западни експерти.

За да достигне украински цели, корабът ще трябва да има разрешение от Турция да стреля от Черно море или да изстреля ракетите над територията на НАТО от Средиземно море, сценарий, който може да предизвика международен инцидент и потенциално да доведе до попадане на най-новото оръжие на Русия в ръцете на НАТО. Разгръщането му изглежда до голяма степен възпиращо на този етап.

Както “Труд” писа руският президент Владимир Путин взе участие по видеовръзка в сряда в церемонията по въвеждането в бойна служба на фрегатата “Адмирал Горшков”.

Въоръжен с набор от ракети, корабът е дълъг 130 метра и има екипаж от около 200 души.

През 2019 г. плавателният съд извърши обиколка на световните океани от 35 000 морски мили.

“Адмирал Горшков” послужи като основен тестов стенд при първите изпитания хиперзвуковата ракета “Циркон”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа