Адмирал Емил Ефтимов: Процедурата по доставянето на две нови корвети за военноморския флот, е в ход

Модернизацията на военното образование е един от големите проекти в Българската армия наред с модернизацията на военновъздушните, военноморските сили и сухопътните войски. Това заяви в сряда във Велико Търново началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

"Въпреки забавянето на договарянето за доставка на две нови корвети за нуждите на военноморския флот заради извънредната ситуация през март, процедурата е в ход. Обявена е фирмата победител в конкурса и това е немската компания "Люрсен". В началото на юни преките преговори бяха подновени, а сега вече е финалният етап, в който трябва да се изчистят всички клаузи по договора", информира адмирал Ефтимов.
Той допълни, че се очаква до дни договорът да влезе в Министерския съвет и съответно към парламента за одобряване. 

"Надявам се, че средствата в размер на 171 милиона лева за нови кораби, предвидени в тазгодишния бюджет да бъдат осигурени. Нагласите на всички държави, членки на НАТО, са пандемията да не води до криза в сигурността, за това е нужна мъдростта на държавното ръководство", каза още адмирал Емил Ефтимов.
Той беше посрещнат от началника на НВУ"Васил Левски" полк. Иван Маламов, прие почетния караул на ритуалния плац на висшето училище и се срещна с ръководния и преподавателския състав. 

Адмирал Ефтимов разговаря с осемстотин курсанти и кадети за перспективите им за развитие след завършване на образованието им и за състоянието на въоръжените сили.

Началникът на отбраната подчерта, че целта е българският офицер да бъде мислещ, компетентен, човек способен да се реализира не само във военната сфера, но и навсякъде в обществения живот. 

"Затова е важно да се засили връзката между образование и армия,а това ще бъде и един от начините за справяне с недокомплекта на офицерския състав на армията", подчерта адмирал Ефтимов. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони