Адресът дава предимство на първолака

Настоящият адрес ще е водещ критерий за прием на първолаци в училищата в София от есента. Единните правила за записване от новата учебна година бяха приети вчера от Столичния общински съвет. Най-голямо предимство при класирането ще имат децата на родители, чийто настоящ адрес съвпада с постоянния и е в прилежащата територия на училището.

Вторият по тежест критерий е настоящ адрес на родителя в административния район на училището, съвпадащ с постоянния адрес. Третият е настоящ адрес в административния район на училището, различен от постоянния адрес.

Дават се точки и ако настойникът живее от другата страна на булеварда, граница на двата административни района до училището. Настоящ адрес в Столичната община е петият критерий.

Дават се точки и ако детето е завършило подготвителна група в избраното училище, ако има брат или сестра в него или родителите му работят в същият административен район.

Социалните критерии дават предимство при починал родител, трайни увреждания над 50%, многодетни семейства и осиновени деца. До 3 допълнителни критерия могат да приемат педагогическите съвети на всяко училище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование