Адски гадини налазват страната

Адски отровни гадини пъплят в страната. Тропическите животни трайно се въдят у нас заради промяната на времето, която им осигурява жега и влага. Това разказаха пред „Зодиак“ лекари и токсиколози, които вече системно се занимават със спасяване на хора, ухапани от непознати доскоро за нашите ширини същества.

Температурите се повишават навсякъде в света. Това означава, че ще има и повече валежи, вероятно те ще бъдат по-чести и по-силни, предупреди неотдавна проф. Кнути Рето от Института за атмосферни и климатични науки в Цюрих. Според специалистите именно климатът благоприятства в страната ни вече да има гигантски хапещи стоножки, нилски хлебарки, бели скорпиони и черни паяци.

Най-характерното за тях е агресивното поведение, винаги нападат и освен това предизвикват остри алергични реакции.

Сред най-засегнатите територии са южните части от страната, но има и нови райони, засегнати от тварите.

В Хасковско от години са пропищели от нилски хлебарки, или Lethocerus patruelis. Цели ята от бойните буболечки хвърчат между блоковете и хапят наред, оплакват се местните. Различните индивиди минават 10 см. Най-страшно е ухапването им. То се счита за едно от най-болезнените, причинени от насекоми.

У нас са започнали да се въдят и големи хапещи стоножки, или сколопендри. Те са забелязани вече в района на Свиленград, Ямбол и Пловдив. Лазещите гиганти са братовчеди на родните познати стоножки, но са два пъти по-големи. Scolopendra Gigantea достига 25-35 см на дължина.

Вече не са рядкост и случаи на ухапвания от скорпиони и черни паяци.

Гигантската сколопендра

Гигантската сколопендра идва от Южна Америка, невероятно злобна е и много твърда благодарение на хитиновата си обвивка. Тя е раздразнителна и нервна, тъй като не се слави с добро зрение - разпознава само светлина и тъмнина.

Така гадинка става подозрителна и предпочита да атакува. Тя впръсква отрова с паралитично действие в жертвата чрез шиповете на опашката и челюстите.

Насекомото ловува животни, значително превъзхождащи го по размер, например,

прилепи, дребни гризачи, змии и дребни птици. Жертви на ухапвания стават и хора.

Нилски хлебарки, или Lethocerus patruelis

Този вид хлебарки се водят водни буболечки и достигат дължина 9-10 сантиметра. По принцип се въдят в тропични и субтропични райони. Най-голямото разнообразие от тях се наблюдава в Северна и Южна Америка, но представители на вида има и в Европа.

Гигантските хлебарки са хищници. Размножават се около водни басейни и хапят, когато се защитават.

Скорпиони

Хищните безгръбначни животни с 8 крака достигат до 23 см на дължина и тегло около 56 грама. Скорпионите понякога не пият вода през целия си живот и издържат на глад повече от година.

Ловуват само нощем, като използват жилото си и за нападение, и за защита.

Рядко нападат хора, освен ако не бъдат случайно докоснати, настъпени или провокирани. За човека ужилването от дребните видове не е опасно. В мястото на убождането се усеща лека болка, по-късно се появява зачервяване с лек оток. Ако представителят е над 20 см, може да има необратими последици.

Най-горещият месец в историята

Миналият месец е бил най-топлият юни от 1880 г. насам, откакто се води статистика, съобщи Франс прес, потвърждавайки опасенията на климатолозите, че ни чакат все по-топли времена.

Юни 2016 г. е четиринайсетият последователен месец, подобрил рекорда за високи температури на планетата. Това се отнася и до зимните месеци, съпоставени с тези от предишни години.

Общо тези 14 месеца са най-дългият непрекъснат период на покачване на глобалните температури от 137 години насам.

Безпрецедентно високи температури бяха регистрирани и през първите шест месеца на 2016 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини