Гранати от Втората световна откриха в монтанско село

Fibank награди Сани Жекова

Вижте какво реши Министерският съвет на 21 февруари 2018

Задържаха психично болен мъж, убил баща си

Късметлия падна пред влак, счупи само крак

Фандъкова: Правителството отпусна 151 млн. лева за реконструкция на централната градска част

Швейцария дари противопожарен автомобил на община Кресна

Бойко Борисов: Столична община да помисли да направи скъпа зона в центъра Който иска да се разхожда с колата из града, да плаща повече, каза премиерът

Полицаи спряха от продажба 350 кг захарни и шоколадови изделия с изтекъл срок на годност

Георги Икономов: Името Банско е разпознаваемо в Бурса и е предпочитана туристическа дестинация

Президентът Радев наложи вето на Закона за КТБ

Ферари има два рождени дни Ако беше жив, Енцо щеше да навърши 120 г.

Цветан Цветанов: Жаблянов се държа все едно е номиниран за председател на БСП

Корнелия Нинова: Искането за оставка на Валери Жаблянов е противоконституционно

110 депутати решиха оставката на Валери Жаблянов

АЕЦ „Белене“ отново в играта

БСП поиска рестарт на проекта АЕЦ „Белене“. Червените внесоха проект за отмяна на решението на НС от 29 март 2012 г. за прекратяване на изграждането на централата. „Настояваме да започнат незабавни консултации между управляващи и опозиция като необходима предпоставка за намиране на стратегически инвеститор“, заяви пред журналисти депутатът от левицата Таско Ерменков.

„Чистият вариант е обособяване на предприятието „Белене“ в отделно дъщерно дружество и пълната му приватизация чрез Агенцията по приватизация“, коментира идеите на БСП бившият енергиен министър и настоящ шеф на енергийната комисия в НС Делян Добрев. Той припомни, че още миналата седмица премиерът Бойко Борисов оповести, че има три варианта за „Белене“ – да продадем произведеното оборудване, приватизация или да търсим пари да построим централата.

Идеята на БСП за рестарт на „Белене“ е обсъждана и на вчерашното заседание на Министерския съвет. Това става ясно от стенограмата. Вицепремиерът Томислав Дончев информира премиера за внесеното предложение от левицата. „С голямо внимание ще разгледаме предложенията на БСП, защото те за мен са нещо ново – от 2006 до 2009 г. те са можели да строят. 2013-2014 г. министър беше Драгомир Стойнев (тогава само ГЕРБ беше опозиция), те имаха пълно мнозинство в парламента – можеше да вземат решение да падне този мораториум и да започнат да строят“, коментира Борисов. Той припомня, че аргументите за спирането на проекта „Белене“ „бяха липсата на финансиране и къде ще продадем този ток». Премиерът уверява, че в момента правителството се опитва да намери икономически най-реалистичния сценарий, който е с най-малко щети за държавата. „Спорът в момента не е между България и Русия, а е между две компании, да, държавни – НЕК и „Атомстройекспорт“. Ние не желаем това да се вдига на междудържавно ниво», казва още Борисов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете