АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности" подписа нов договор с "Уестингхаус"

Компанията АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности", дъщерна на АЕЦ "Козлодуй", подписа нов договор за предварителни инженерни дейности с американската "Уестингхаус Електрик къмпани", съобщиха от Министерството на енергетиката. Договорът е свързан с изграждането на 7-и и 8-и блок в централата по технологията АП 1000. Договорът е своеобразно продължение на сключения през юни миналата година подобен контракт, който тогава беше обявен от американската компания.

„Подписването на документа е още една важна стъпка в процеса по реализацията на стратегическия за България и региона проект за изграждане на нови ядрени мощности. Реализацията на проекта ще създаде висока добавена стойност за българската икономика чрез активното участие на местната индустрия във всички фази. Един от най-значимите проекти в Европа ще допринесе в значителна степен за изпълнение на прехода към нисковъглеродна икономика“, се казва в прессъобщението на Енергийното министерство.

Първият договор с "Уестингхаус", сключен миналата година, е за дейности, в рамките на който да се оценят предимствата на площадката в АЕЦ „Козлодуй“ за разполагането на два ядрени блока тип АП 1000, свързани с наличната инфраструктура, както и да се анализират възможностите на българската индустрия за активно участие в проекта.

"След приключването на дейностите по договора, се очаква предоставяне на инженерни услуги, свързани с проектирането, лицензирането, управлението на проекта и инженерното усвояване на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ за разполагането на два нови ядрени блока от 3+ поколение реактори", обясняват още от Енергийното ведомство.

Очаква се строител на бъдещите мощности да бъде южнокорейската компания "Хюндай". Предстои между трите дружества - АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности", "Хюндай" и "Уестингхаус" да бъде сключен договор за инженеринг. Досега точна цена на двата блока не е обявена, но се очаква тя да бъде около 14 млрд. долара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес